Савченко: Україна виділить 5,7 млрд долл. на рекапіталізацію 10-15 найбільших банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Савченко: Україна виділить 5,7 млрд долл. на рекапіталізацію 10-15 найбільших банків

Казна та Політика
2466
Україна виділить із бюджету 44 млрд гривень ($5,7 млрд) на рекапіталізацію 10-15 найбільших банків, повідомив заступник голови Національного банку України (НБУ) Олександр Савченко у вівторок журналістам у Москві.
Він відзначив, що в цей список потраплять системотворчі банки, які мають значення для економіки, з великою депозитною базою.
За його словами, $5,7 млрд - це близько 2-3% ВВП, ці кошти будуть виділені з бюджету. Такі плани погоджені з Міжнародним валютним фондом. О.Савченко відзначив, що виділювані кошти не зроблять значного впливу на інфляцію, якщо будуть направлені прямо на рекапіталізацію банків.
"Мінфін буде входити контрольним пакетом на першому етапі", - сказав заступник голови НБУ, відзначивши, що надалі участь держави може бути збільшена за рахунок надання субординованих кредитів або викупу привілейованих акцій.
За словами О.Савченка, якщо рішення про рекапіталізацію банків буде прийнято на цьому тижні, то перші банки одержать допомогу вже протягом місяця.
О.Савченко повідомив, що головне завдання рекапіталізації - відновити здатність банків виплачувати депозити населенню і виконувати зобов'язання перед юридичними особами, потім уже буде вирішуватися питання про те, як кредитувати реальний бізнес.
"Вимагати від усіх банків кредитувати реальний бізнес у поточних умовах дуже важко", - сказав він, відзначивши, що це питання дуже актуальне й українська влада обговорює ідею створення Банку розвитку за прикладом Росії, який зможе кредитувати суб'єкти економіки.
"Ідея створення Банку розвитку є, і вона заслуговує на увагу", - сказав він. За його словами, Банк розвитку також буде покликаний вирішити питання фінансування в умовах кризи інфраструктурних проектів, яку державі складно вирішити самостійно.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас