"Ъ": Суд визнав незаконним продаж 28,8% "Укртатнафти" Татарстану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Суд визнав незаконним продаж 28,8% "Укртатнафти" Татарстану

Енергетика
649
Господарський суд Полтавської області за позовом "Укртатнафти" визнав недійсною угоду купівлі Татарією 28,8% акцій компанії, розповів начальник юридичного відділу "Укртатнафти" Валерій Корнеляк. Мова йде про угоду, яка укладалася при створенні українсько-татарського підприємства: в 1994 році ЗАТ "Укртатнафта" передало 28,8% своїх акцій уряду Татарії в обмін на акції нафтовидобувної компанії "Татнафтопром".
Голова юридичної служби управління стратегічного планування "Татнафти" Марія Савєлова розповіла Ъ, що її компанія вже подала апеляцію на це рішення у Київський апеляційний суд. При цьому вона відзначила: "Швидше за все, наші акції будуть незабаром перепродані, що ускладнить їх повернення татарським акціонерам".
Найбільша нафтова компанія України – ЗАТ "Укртатнафта" – займає 15% внутрішнього ринку нафтопродуктів (обсяг 16 млн т на рік), оборот в 2008 році – $500 млн. Пакет 43% акцій компанії належить державі та управляється НАК "Нафтогаз України", 8,6% – ВАТ "Татнафта", 1% – ТОВ "Корсан" (група "Приват"). До останнього часу 28,8% акцій належало уряду Татарії, відносно ще 18,6% ведуться судові розгляди.
Про їхні подробиці розповіли в компанії "Корсан" – міноритарному акціонерові "Укртатнафти". За словами джерела, юридичні порушення при продажі пакета акцій "Укртатнафти" були лише формальним приводом для позову: "Причина для позову – це те, що татарські акціонери після зміни менеджменту на підприємстві відмовляються поставляти на нього нафту, і завод, по суті, стоїть. Цей позов – своєрідний спосіб змусити їх відновити постачання". Оперативний контроль над Кременчуцьким НПЗ татарські акціонери "Укртатнафти" втратили в жовтні 2007 року, коли посаду голови правління компанії зайняв Павло Овчаренко, лояльний українським власникам. За словами співрозмовника, у лютому підприємство переробило всього 163,8 тис. т сировини – на 34,1% менше, ніж роком раніше.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський (у конфлікті представляє інтереси Кабміну) припускає, що акції будуть продані групі "Приват": "За законом 'Укртатнафта' спочатку повинна запропонувати цей пакет нинішнім акціонерам. 'Татнафта', у якої забирають акції, не стане їх викуповувати, а в 'Нафтогазу' немає грошей. Швидше за все, викупить 'Корсан'". Директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн говорить, що, якщо оцінювати "Укртатнафту" виходячи з вартості підприємств із порівнянними потужностями, наприклад литовської Mazeikiu Nafta, 28,8% акцій української компанії, враховуючи її стратегічну роль, можуть коштувати близько $500 млн. Втім, на думку пана Пашинського, купівля може відбутися і за заниженою ціною.
Олег Гавриш, Олександр Чорновалов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас