Криза дозволить фармкомпаніям України зміцнити позиції на ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза дозволить фармкомпаніям України зміцнити позиції на ринку

372
Криза дозволить значно зміцнити становище українських фармацевтичних заводів, модернізувати виробництво і збільшити їх частку на ринку, вважають в Асоціації фармацевтичних виробників (АФП), що об'єднує найбільші фармпідприємства країни.
Як сказав в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня" президент АФП Багрій, останнім часом ситуація на фармацевтичному ринку нормалізується: установлений перелік з 186 препаратів (або 2703 по торговельному найменуванню), які підлягають регулюванню, і прив'язка цін на ліки до курсу долара на момент постачання в аптеку значно полегшили роботу дистриб'юторам.
Крім того, вітчизняні ліки одержали серйозні преференції, коли було скасовано регулювання цін на препарати вартістю до 12 грн.
"Ці ліки в упаковках займають 30-процентний сегмент ринку, а в грошовому еквіваленті це всього лише 6%. Тому сьогодні аптекам і дистриб'юторам не вигідно займатися дешевими ліками. Дозволивши аптекам зробити націнку на такі препарати вищою від встановлених 35%, ми дамо їм стимул торгувати недорогими ліками, причому на саму ціну це суттєво не вплине, і вони однаково будуть дешевшими від імпортних аналогів", - відзначив Багрій.
За його словами, у ціновому діапазоні до 12 грн сьогодні перебуває 90% тих ліків, які випускаються в Україні.
"Таким чином, ми створюємо потужний стимул для розвитку вітчизняної фармпромисловості. По суті, це зняття регулювання для всього вітчизняного сектору лікарських засобів", - пояснив він.
Крім того, Багрій нагадав, що новий закон про заходи щодо подолання кризи забороняє закуповувати за державні кошти імпортні товари і послуги, у тому числі й лікарські засоби, якщо такі виробляються в Україні. За його словами, тепер західні компанії, які раніше продавали свої ліки в Україні, будуть активніше йти на контакт із вітчизняним виробником - щоб надати своєму товару статус локального виробництва.
"А це інвестиції, технології, навчання наших людей, нові робочі місця, можливість працювати із провідними компаніями. Такий досвід роботи з великими фармацевтичними компаніями Заходу в нас є: вони впевнилися, що ми можемо випускати якісну продукцію", - вважає він.
При цьому президент АФП нагадав, що за даними Мінекономіки, фармацевтика - єдина галузь, яка в останньому кварталі минулого року дала приріст експорту.
"Усюди показник експорту знижується, а в нас він з року в рік росте. Це говорить про те, що в нас потужна самодостатня галузь, яка не просить, щоб її захистили, а відстоює зрозумілі та справедливі правила гри на ринку", - підкреслив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас