АУБ закликає СБУ й Податкову припинити дискредитацію банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ закликає СБУ й Податкову припинити дискредитацію банків

961
Асоціація українських банків закликає Службу безпеки України й Державну податкову адміністрацію припинити дискредитацію банків.
Про це сказано у зверненні президента АУБ Олександра Сугоняко до СБУ й Податкової.
"Заяви ДПА України, СБУ й інших державних органів із приводу ухиляння від сплати податків або участі в "незаконній конвертації коштів" без підтвердження таких фактів рішеннями судів порушують статтю 62 Конституції, якою передбачено, що особа вважається невинною, поки її провину не доведено в законному порядку", - зазначає Сугоняко.
Зокрема, за даними АУБ, 26 лютого Податкова поширила заяву про те, що понад 50 банків були задіяні в незаконній конвертації коштів, а 3 березня начальник прес-служби СБУ Марина Остапенко на брифінгу повідомила, що СБУ розпочала перевірку можливої причетності 25 банків до спекуляцій валютою на міжбанку.
Тоді ж Остапенко заявила, що СБУ встановила непричетність посадових осіб Унікомбанку (Донецьк) до банкрутства Промінвестбанку.
"СБУ допустила дезінформацію із приводу "банкрутства" Промінвестбанку, тоді як ніякого банкрутства цього банку не було. Які існують підстави для подібних заяв з боку державних органів? Уже є рішення судів? Уже покарані винні? Ні. Тоді чому виникли ці "офіційні" повідомлення?" - запитує Сугоняко.
Президент АУБ підкреслив, що подібна інформація впливає на рівень довіри вкладників до банківської системи і закликав СБУ й Податкову утримуватися від таких заяв.
Як повідомляло агентство, станом на 1 лютого 2009 ліцензії НБУ на здійснення банківських операцій мали 185 фінустанов, у тому числі 156 банків - акціонерні товариства (118 - ВАТ і 38 - ЗАТ), і 29 банків - товариств із обмеженою відповідальністю.
У стані ліквідації на 1 лютого були 13 банків, з них 10 у процесі ліквідації за рішенням НБУ й 3 - за рішенням судів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас