Глобальні ринки: Фондові ринки нарешті відскочили — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальні ринки: Фондові ринки нарешті відскочили

Фондовий ринок
166
Американський фондовий ринок вчора продемонстрував зростання котирувань, підтвердивши наші очікування відскоку. Так, індекс S&P 500 виріс на 2,4% до 713 пунктів, а індекс DJIA - на 2,2% до 6876 пунктів. Основними факторами зростання стали очікування активної підтримки економіки урядом Китаю, а також очікування про ухвалення рішення урядом США за законом про іпотеку, що скоротить кількість дефолтів. Проте, економіка США продовжує слабшати, про що свідчать доповіді 10 з 12 регіональних банків Федеральної Резервної Системи.
За даними Bloomberg, 465 компаній, що входять у розрахунок індексу S&P 500, показали зниження прибутку на 58% в 4Кв 2008 р. Таким чином, ми вважаємо, що вчорашнє зростання котирувань, швидше за все, не стане стійким і американські акції за результатами тижня покажуть зниження.
Котирування європейських акцій у середу також зросли. Так, індекс DJ Stoxx 600 піднявся на 3,9% до 168 пунктів, показавши найбільше денне зростання з початку 2009 р. Як і для американського фондового ринку, основним фактором зростання стали очікування додаткового стимулювання економіки Китаю. Як наслідок, найбільше зростання котирувань продемонстрували акції тих компаній, прибуток яких найбільше корегує з економічним зростанням. Так, середнє зростання котирувань акцій будівельних і добувних компаній Європи перевищило 8%. У середньому вище 8% зросли й акції європейських автовиробників, які входять до бази розрахунку індексу DJ Stoxx 600. Однак, ми не очікуємо продовження стійкого зростання котирувань європейських акцій, на тлі даних, які свідчать, що на відновлення прибутку компаній буде потрібно не менше року - за даними Bloomberg прибуток 240 компаній, що входять у базу розрахунку DJ Stoxx 600, упала на 94% в 4Кв 2008 р.
Ціна нафти зросте на очікуваннях зростання Китаю, золото підросло
Ціна нафти марки Crude учора виросла на 9% після заяви прем'єр-міністра Китаю про значне збільшення інвестицій для стимулювання економічного зростання країни в 2009 р. Ми очікуємо, що нафта буде торгуватися сьогодні з підвищенням котирувань у діапазоні 45-46 дол. за барель. Не виправдалися очікування про зростання запасів нафти в США. Навпроти, запаси скоротилися на 0,8 млн. барелів до 351 млн. барелів, що також додало тиску на підвищення ціни нафти. За даних умов ціна нафти до кінця тижня може залишитися вище позначки 45 дол. за барель.
Після восьми днів падіння, золото зросло і сьогодні торгується в діапазоні 910-920 дол. за унцію. Однією із причин зниження ціни золота за останній місяць є фіксація прибутку для покриття збитків від зниження вартості акцій. Подальше зростання ціни на золото підтримують очікування прискорення інфляції в США в результаті значного збільшення боргового навантаження на долар, оскільки золото є одним з найбільш надійних інструментів страхування інфляційних ризиків.
Юрій Бєлінський
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас