Азіатські індекси зростають на інформації про плани збільшення держінвестицій КНР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азіатські індекси зростають на інформації про плани збільшення держінвестицій КНР

Фондовий ринок
101
Азіатські фондові індекси зростають у четвер другий день поспіль, повідомляє агентство Bloomberg. Акції сировинних і будівельних компаній дорожчають після того, як прем'єр Держради КНР Вень Цзябао заявив про намір "значно збільшити" державні вкладення в економіку.
Вартість акцій BHP Billiton, найбільшої у світі гірничодобувної компанії, піднялася на 5,1%, папери Komatsu, що веде японського виробника землерийного і будівельного встаткування, подорожчали на 5% на очікуваннях зростання попиту на метали і промислове встаткування.
За словами китайського прем'єра, "необхідно проводити активну фінансову політику. У зв'язку із цим потрібно, по-перше, значно збільшити державні вкладання, що є найдієвішим і ефективним заходом поряд з іншими заходами щодо розширення внутрішнього попиту".
Зведений індекс регіону MSCI Asia Pacific, що враховує ситуацію на 14 ринках Азіатсько-Тихоокеанського регіону, піднявся в четвер на 0,9% - до 72,93 пункту.
У той же час той факт, що Вень Цзябао не оголосив про намір розширити пакет заходів щодо стимулювання економіки обсягом 4 трлн юанів ($585 млрд), стримує більш значний підйом ринку.
"Китайські регулятори вже змазали механізми відновлення економіки, - зазначає старший інвестиційний стратег AMP Capital Investors у Сіднеї Надер Наемі. - Можливо, невеликим розчаруванням стало те, що не було оголошено про розширення плану підтримки економіки, однак це не заважає зростанню китайської економіки".
Очікування, пов'язані із прискоренням темпів зростання китайської економіки, призвели до підйому котирувань сировинних товарів. Нафта подорожчала на 9% - до $45,38 - максимуму з 26 січня, мідь зросла в ціні на 5,6%. Індекс Reuters/Jefferies CRB, у розрахунок якого входять котирування 19 сировинних товарів, підскочив на максимальну з початку 2009 року величину.
Папери Rio Tinto подорожчали на 5,2%, Hitachi Construction and Machinery - на 4,4%.
"Інвестори прагнуть довідатися, який обсяг коштів КНР планує влити в економіку, - говорить Мітсусіге Акіно з Ichiyoshi Investment Management у Токіо. - Якщо уряд країни подвоїть заплановані інвестиції, це вплине на економіку".
Вартість акцій Mazda Motors підскочила на 10% на тлі ослаблення ієни щодо долара США до рівня 99,49 ієни за долар - мінімального рівня з 5 листопада минулого року.
Ціна паперів Toyota Motor, 37% виторг якої припадає на операції в США, збільшилася на 1,8%, Honda Motor - на 3,2%.
Котирування акцій чіп-мейкерів NEC Electronics і Samsung Electronics зросли відповідно на 9,5% і 1,6%. Згідно з прогнозом аналітиків Goldman Sachs, прибутки представників цієї галузі, можливо, почнуть поліпшуватися на тлі скорочення запасів напівпровідників. За даними експертів, у січні запаси чіпів були на 30% нижчими за традиційні рівні.
Всі азіатські фондові індекси, за винятком гонконгського і сінгапурського індикаторів, зростають у ході торгів у четвер. Японський Nikkei 225 піднявся на 2,7%, гонконгський Hang Seng опустився на 1,2%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас