Європейським банкам не вистачає два трильйони доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейським банкам не вистачає два трильйони доларів

1101
Європейські банки почали зазнавати нестачу ліквідності на суму близько двох трильйонів доларів і найближчим часом можуть стикнутися із труднощами при розрахунках за борговими зобов'язаннями. Про це повідомляє газета The Daily Telegraph з посиланням на дослідження швейцарського Банк міжнародних розрахунків (Bank for International Settlements, BIS).
Основною помилкою банків, за оцінкою BIS, стало те, що вони робили довгострокові інвестиції в доларах, у той час як брали кредити в національних валютах.
Згодом підвищення курсу американської валюти відносно євро, швейцарського франка, фунта стерлінгів і шведської крони привело до поточної нестачі ліквідності.
За оцінкою BIS, британські, швейцарські і німецькі банки зіткнулися з нестачею ліквідності на суму 900 мільярдів доларів, а нідерландські фінансові організації - 150 мільярдів доларів.
З подібними проблемами зіткнулася й українська банківська система. Для підтримки ліквідності українські банки неодноразово зверталися в Національний банк із проханням надати їм рефінансування.
Банк міжнародних розрахунків був створений в 1930 році у Швейцарії. Його основними функціями є координація взаємодії між центральними банками і полегшення міжнародних фінансових розрахунків. Крім того, BIS проводить економічні і грошово-кредитні дослідження.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас