Держфінпослуг може ввести тимчасову адміністрацію у декілька страхових компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держфінпослуг може ввести тимчасову адміністрацію у декілька страхових компаній

1555
За даними джерела газети "Дела" у Держфінпослуг, на сьогоднішньому засіданні Держкомісії буде вирішуватися питання про введення тимчасової адміністрації в страхову компанію "Професійний захист" і ще кілька невеликих страхових компаній (СК).
Наприкінці лютого Держфінпослуг видала сертифікат тимчасового адміністратора СК екс-заступникові голови правління компанії "Альфа-Гарант" Віктору Дольнику. Він став другим в історії вітчизняного страхування тимчасовим адміністратором.
Першим в 2003 році такий сертифікат одержав діючий тоді директор департаменту нагляду над страховими компаніями Держфінпослуг Сергій Корінь і відразу після цього був призначений тимчасовим адміністратором у СК "Вікторія М".
Другий адміністратор страховиків, за даними "Дела", теж одержав сертифікат не просто так, а під конкретну компанію. Правда, яку саме – у Держфінпослуг не зізнаються.
"Розглядається кілька компаній, у які може бути введений тимчасовий адміністратор, – докладно відповів заступник голови Держфінпослуг Сергій Михайленко. - Зараз це один з дієвих заходів впливу, які можуть бути вжиті, щоб урятувати страхові компанії"
Як пояснив Віктор Дольник, між функціями тимчасового адміністратора в комерційному банку та у СК є багато спільного. Наприклад, як і у випадку з банками, у СК тимчасовий адміністратор вводиться, коли її менеджмент не справляється з поставленими завданнями і починаються значні проблеми із платоспроможністю (у випадку зі СК – зростання невиплат клієнтам). "Як і в банку, тимчасовий адміністратор перебирає на себе функції всього керівництва компанії, – розповідає Віктор Дольник.
Однак, на відміну від банків, при введенні адміністрації в страхову компанію мораторій на вимоги клієнтів не накладається. Так у випадку з компанією "Вікторія М" ні продаж полісів, ні здійснення виплат не припиняли.
"Мною просто були полічені всі зобов'язання перед клієнтами страховика і виплачені в один день, – ділитися досвідом перший адміністратор Сергій Корінь. - При цьому компанія продовжувала працювати у звичайному режимі".
Самі учасники ринку розходяться в думці, наскільки доцільне використання інституту тимчасових адміністраторів (ТА) у нинішніх умовах. Альтернативою введенню ТА є позбавлення ліцензії СК.
"Тимчасова адміністрація не припиняє роботу компанії, а допомагає вивести компанію на беззбиткові показники діяльності, - говорить президент Ліги страхових організацій України Олександр Філонюк. - Це позитивний процес, щоправда, механізм поки ще не відпрацьований, не вистачає нормативних актів".
А на думку Сергія Кореня, тимчасова адміністрація в ситуації, коли страховий ринок переживає системну кризу, не більш ніж данина моді з боку Держфінпослуг і копіювання дій Нацбанку. "Ефективніше було б припиняти ліцензію, щоб СК не накопичували зобов'язання перед клієнтами", – говорить екс-адміністратор.
Тетяна Павлюченко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас