Спецпідрозділ СБУ "Альфа" захопив будівлю НАК "Нафтогаз України" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спецпідрозділ СБУ "Альфа" захопив будівлю НАК "Нафтогаз України"

Енергетика
7969
Служба безпеки України підтвердила, що проводить обшук у будівлі НАК "Нафтогаз України" у Києві.
Про це повідомила прес-секретар СБУ Марина Остапенко.
Служба безпеки України проводить слідчі дії в "Нафтогазі України", відзначила М.Остапенко. "Проходять звичайні слідчі дії в рамках кримінальної справи", - сказала вона, відзначивши, що не має інформації про якийсь штурм будівлі компанії. "Туди прийшли наші слідчі, яких супроводжують декілька співробітників "Альфи", вони спокійно проводять перевірку", - сказала прес-секретар СБУ.
Раніше в прес-службі НАК "Нафтогаз" повідомили, що невідомі в масках проникнули в центральний офіс НАК "Нафтогаз" на вул. Богдана Хмельницького в Києві.
"Учора в НАК "Нафтогаз України" прийшли 4 людини із СБУ. Вони одержали всі необхідні документи, пов'язані з одержанням 4,7 млрд куб. м газу, нібито отриманих НАК з порушенням закону. До 22:00 ішов допит декількох співробітників. Із чим пов'язаний нинішній візит співробітників "Альфа", я припустити не можу", - сказав прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський.
За його інформацією, сьогодні близько 12:30 у будівлю НАК "Нафтогаз України" увірвалися до 20 озброєних людей у масках і камуфляжі. У свою чергу його заступник Ілля Саввін повідомив, що люди в камуфляжі перестрибнули турнікети у вестибюлі, відтіснивши охорону. Серед них були кілька людей у цивільному. Кілька людей проникнули на третій поверх, інші в цей час очікують на першому поверсі біля актового залу.
За словами В.Землянського, слідчі дії Служби безпеки України в НАК "Нафтогаз України" не вплинуть на розрахунки за газ із ВАТ "Газпром" за лютий. "Ми докладемо всі зусилля, щоб розрахуватися вчасно - усе для цього готове, і перерахуємо кошти, якщо нам це дозволять", - додав він. Відзначимо, "Нафтогаз України" повинен до 7 березня перерахувати близько 400 млн дол. "Газпрому" за постачання газу в лютому.
У той же час директор юридичного департаменту НАК Сергій Давиденко повідомив, що в будівлі НАК "Нафтогаз України" біля актового залу під охороною 5 озброєних автоматами людей у камуфляжі і масках 8 людей чекають надання їм оригіналів контрактів купівлі-продажу та контракту на транзит газу, які були підписано 19 січня ц.р. між "Нафтогазом" і "Газпромом". За його словами, якщо будуть вилучені оригінали контрактів, "Нафтогаз" не зможе виконувати свої обов'язки за контрактом – не зможе розмитнювати газ і займатися його транзитом.
"Ми повідомили уряд про те, що трапилося, і, якщо існують документи про вилучення, ми будемо, безумовно, діяти за законом", - сказав С.Давиденко. За його словами, постанова про порушення кримінальної справи від 2 березня за фактом незаконного одержання 4,7 млрд куб. м газу їм не пред'являлася. "Якщо постанова про порушення кримінальної справи прийде, то ми будемо оскаржувати її в суді", - додав він.
Відзначимо, перший заступник голови Служби безпеки України Валерій Хорошковський заявив сьогодні в парламенті, що обставини кримінальної справи за фактом заволодіння посадовими особами НАК "Нафтогаз України" за попередньою змовою групою осіб 6,3 млрд куб. м транзитного природного газу на суму понад 7,4 млрд грн. дають підстави вважати, що "створена злочинна група, включаючи керівництво уряду".
В.Хорошковський повідомив також, що СБУ в рамках розслідування даної кримінальної справи "діє в правовому полі при нагляді Генеральної прокуратури". За його словами, незаконно привласнений газ є "транзитним газом, який "Газпром" продав RosUkrEnergo. В.Хорошковський відзначив, що 21 січня і 5 лютого ц.р. між "Газпромом" і "Нафтогазом України" чотири рази перераховувалася сума 1,7 млрд дол., у тому числі за "купівлю українського газу, якого не існувало в сховищах".
Нагадаємо, раніше сьогодні прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що БЮТ звернеться в суди з вимогою звільнити затриманого вчора вночі працівника Енергетичної митниці. За її словами, співробітник митниці напередодні був запрошений у СБУ, де на нього тиснули". "Це пов'язано з тим, що його примушували розмитнювати газ, який Україна купила в сховища від РФ, - 11 млрд куб. м газу. Цю людину примушували розмитнювати газ на RosUkrEnergo, по суті справи продовжуючи суцільну корупцію", - сказала прем'єр, додавши, що митник відмовився робити це. " За це він учора поплатився роботою. Учора СБУ його фактично допитувало", - сказала вона.
Прем'єр не виключила, що СБУ може робити подібні дії під тиском Секретаріату президента і самого Президента. Вона відзначила, що 11 млрд куб. м газу, які перебувають в українських сховищах і "на які претендує "RosUkrEnergo", куплені абсолютно законно, повністю розмитнені і є власністю НАК "Нафтогаз".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас