"Ъ": Пенсіонерів виведуть з проблемних банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Пенсіонерів виведуть з проблемних банків

2855
Голова правління Пенсійного фонду (ПФУ) Олексій Зарудний заявив про готовність припинити видачу пенсій через банки, які несвоєчасно проводять виплати пенсіонерам. За його словами, уже сьогодні міжвідомча комісія повинна повідомити про розірвання договорів із проблемними банками. Голова ПФУ підтвердив, що поки відмова від співробітництва торкнеться установ з тимчасовими адміністраціями Нацбанку: "Як тільки нам пенсіонери або НБУ будуть повідомляти про те, що в якогось банку є проблеми і це може відбитися на виплаті пенсій, ми будемо в оперативному порядку вирішувати питання фінансування через такий банк". Зараз тимчасові адміністрації перебувають у дев'яти банках: Промінвестбанк, "Національний кредит", Укрпромбанк, "Причорномор'я", "Київ", "Надра", Західінкомбанк, Одеса-Банк і Трансбанк.
Олексій Зарудний уточнив, що затримки виплат пенсій з вини банку в основному відзначені в Дніпропетровську, Донецьку, Києві, Харкові. Напередодні голова фонду повідомив, що співробітники ПФУ інформують пенсіонерів про існування "проблемних і ненадійних" установ, пропонуючи одержувати пенсії через "Укрпошту" або банки, що вчасно виконують зобов'язання. Зараз 94 банки обслуговують понад 30% пенсіонерів.
Керівники підрозділів ПФУ відзначають, що змусити пенсіонерів перевести рахунки в інші банки вони не можуть, хоча це й недовго – ПФУ досить заяви для припинення виплати пенсії через проблемний банк. За словами начальника головного управління ПФУ в Миколаївській області Наталі Єфремової, поки проблем з видачею поточної пенсії нема, а банки затягують виплату заощаджень, накопичених пенсіонерами за кілька місяців. "Мова йде про 2-5 тис. грн. Фонд ці суми перерахувати на рахунки іншого банку не може. В 'Національному кредиті' таких пенсіонерів вісім", - сказала вона. У Сумській області, крім банків з адміністраціями, ще в "БІГ Енергії" з кінця 2008 року почалися проблеми. "Місяць не виплачували, люди стояли в чергах, але сьогодні ситуація розрулилась", - сказав заступник начальника сумського підрозділу ПФУ Юрій Вощенко.
Перший заступник начальника головного управління ПФУ в Криму Наталя Зубакова додає, що незручностей додає введення проблемними банками добових лімітів зняття: "У пенсіонерів є й великі пенсії – максимальна понад 5,6-5,9 тис. грн. Так їм доводиться при ліміті 1 тис. грн п'ять днів ходити".
Співрозмовник у волинському представництві ПФУ говорить, що в них проблеми, крім "Надра" і Укрпромбанку, ще й з Родовід Банком, але в них обслуговується небагато пенсіонерів: "У нас у ПриватБанку обслуговується 44%, в Ощадбанку – 38%, 'Райффайзен Банк Аваль' – 8,8%, а в 'Надрах' – усього 2,6%".
Наталя Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас