ПФТС перевірить на міцність 200 пунктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС перевірить на міцність 200 пунктів

Фондовий ринок
130
Минулого тижня індекс ПФТС рухався за різними напрямками, однак за підсумками торгів у п'ятницю зупинився на позначці 211,47 індексних пункту, втративши за тиждень 5,58%
Значне падіння індексу спостерігалося у вівторок - 3,49% і п'ятницю - 3,40%. При цьому, за словами заступника гендиректора з торговельних операцій компанії "Юпрас Капітал" Романа Перепелиці, обсяг торгів акціями за тиждень виріс до 56,56 млн. грн. (на 161,97% у порівнянні з тижнем раніше), в основному завдяки традиційним рейтинговим угодам наприкінці місяця.
"Вітчизняний фондовий ринок практично не відреагував на зниження 25 лютого міжнародним рейтинговим агентством Standard & Poor's довгочасного і короткочасного суверенних кредитних рейтингів України. Це свідчить про те, що рівні, на яких торгуються цінні папери на ПФТС, ураховують нестабільність політичної та економічної ситуації в країні. Більшість експертів в Україні та за її межами в цей час закликають до перегляду законодавства з рейтингових компаній, введення інших критеріїв і методик оцінки ризиків, якими повинні керуватися уряд і банки",- говорить начальник торговельного відділу ЗАТ "Фондова компанія "Автоальянс-інвест" Анатолій Шевчук.
У той же час, за словами Перепелиці, падіння індексу збільшилося стрімкою девальвацією національної валюти на міжбанківському ринку у вівторок-середу. "На цьому тлі спроби НБУ покращити ситуацію за рахунок урізування валютної позиції банків і проведення аукціонів із продажу валюти для погашення позичальниками валютних кредитів є тимчасовими заходами, які не вирішують основної проблеми банківської системи - нестачі ліквідності,- зазначив він.- Якщо держава найближчим часом не відмовиться від політики утримання валютного курсу та інфляції за рахунок урізування гривневої ліквідності, банківський сектор потягне вниз іншу економіку".
Зростання негативу в банківській системі підтвердила звітність банків за січень 2009 р., яка показала істотне скорочення пасивів і капіталу в деяких великих банках. У той же час підтримці індексу в середу сприяло повідомлення віце-прем'єра Григорія Немирі про те, що в найближчі два тижні в Україну може повернутися місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) для вирішення питання про продовження співробітництва за програмою stand-by. МВФ готовий погодитися на дефіцит українського держбюджету в 3% від ВВП, якщо Україна знайде додаткові кошти з інших джерел для його покриття.
"У таких умовах зростання індексу ПФТС найближчим часом може мати винятково ситуативний характер, ринок продовжить своє зниження, можливо, вже цього тижня ми побачимо спробу пройти рівень в 200 пунктів",- вважає Перепелиця.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас