Уряд заправиться біоетанолом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд заправиться біоетанолом

Енергетика
1405
Уряд запропонував ввести до 2014 року нульову ставку акцизного збору на біоетанол, що використовується для виробництва біопалива. В "Укрспирті" впевнені, що пільговий режим оподатковування дозволить концерну запустити всі виробничі потужності і забезпечити ринок біокомпонентом. Але підвищеного попиту на біоетанол учасники ринку не обіцяють.
Міністерство фінансів учора оприлюднило проект закону, яким запропонувало ввести до 1 січня 2014 року нульову ставку акцизного збору на біоетанол, що використовується для виготовлення біопалива. Виробники біоетанолу будуть випускати авальований банком податковий вексель на суму акцизного збору. Ставка збору буде визначатися як різниця між повною ставкою на етиловий спирт (21,5 грн/л) і нульовою на 1 л абсолютованого спирту. У випадку використання спирту не за призначенням акциз буде вилучатися в держбюджет по повній ставці. Спиртовим заводам, які будуть виробляти біоетанол, заборонять випускати етиловий спирт і зберігати неденатурований бензином (1%) біоетанол на складах.
За даними держконцерну "Укрспирт", у рамках програми розвитку спиртової галузі на 2007-2013 роки "Техінсервіс" інвестував 200 млн грн у реконструкцію спиртзаводів для виробництва біоетанолу потужністю 150-200 тис. т на рік.
Заступник голови держконцерну "Укрспирт" Віталій Сосницький говорить, що закон 3502-IV скасував ставку акцизного збору на біоетанол, що використовується тільки для виробництва бензинових добавок і моторних сумішей: "Вміст біоетанолу в них не більше 6%, а в біопаливі доходить до 85%. Новий пільговий податковий режим дозволить концерну завантажити потужності і випускати біоетанол, який можуть у нас купувати як аграрії, так і виробники бензину для випуску біопалива".
За словами джерела в "Укрспирті", для створення ринку збуту біоетанолу необхідно врегулювати механізми ціноутворення. "Щоб зробити літр спирту, необхідно вкласти 6 грн, а акциз - 21,5 грн. Крім того, оптова ціна бензину набагато нижча, ніж спирту, тому потрібно створити додаткові стимули, щоб зацікавити виробників палива купувати абсолютований спирт", - відзначив він. " На жаль, просто стимуляція через оподатковування мало що дає. Ми дуже давно просимо прийняти закон, що зобов'язує застосовувати біоетанол при виробництві сумішевих бензинів", - сказав керівник прес-служби "Укрспирт" Ельдар Селімов.
Учасники ринку не зраділи ініціативі Мінфіну. У компанії "Укртатнафта" прокоментувати законопроект відмовилися. "Ми ніколи не коментуємо рішення уряду і нормативні документи", - заявив начальник секції зі зв'язків із громадськістю "Укртатнафта" Сергій Біленький. "Ми ще не обговорювали можливість використання біоетанолу і поки його не потребуємо", - повідомив начальник прес-служби "Лукойл-Україна" Валерій Рясик. А експерти оцінили пропозицію неоднозначно. "Це цілком ефективний захід. Реалізатори і виробники традиційного палива чекають податкових пільг. Тоді є ймовірність, що біоетанол стане для них цікавим", - відзначив директор компанії "Паливна альтернатива" Віталій Довій. "Зараз більш актуально виробляти біоетанол 'аграріями для аграріїв'.
Виробники палива можуть зіткнутися з тим, що споживач не готовий заправлятися новим паливом, і на нього не буде підвищеного попиту. При цьому ми поки не можемо виробляти високоякісне біопаливо, яке відповідає європейським стандартам, тому створити експортний ринок збуту буде складно", - сказав заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас