Думка: Найбільш ймовірні кандидатури на посаду міністра фінансів - Ігор Юшко і Сергій Тігіпко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Думка: Найбільш ймовірні кандидатури на посаду міністра фінансів - Ігор Юшко і Сергій Тігіпко

1210
Найбільш імовірними кандидатами на посаду міністра фінансів України, у випадку задоволення відставки Віктора Пинзеника, експерти українських інвестиційних компаній, опитані агентством "Інтерфакс-Україна" у четвер, назвали екс-міністра фінансів Ігоря Юшка та екс-главу Національного банку України Сергія Тігіпка.
Як повідомлялося, міністр фінансів Пинзеник подав у відставку, аргументуючи своє рішення неможливістю відмовитися від принципів збалансованості бюджету, мінімального розміру його дефіциту, неемісійних джерел його фінансування та обмеження життя в борг.
Серед інших імовірних кандидатур були названі народний депутат фракції БЮТ, голова парламентського комітету з питань митної та податкової політики Сергій Терьохін, лідер фракції БЮТ Іван Кириленко і директор НІФД Міністерства фінансів Ігор Чугунов. При цьому експерти не виключили появу в кріслі міністра екс-спікера українського парламенту Арсенія Яценюка.
"У випадку відставки (Віктора) Пинзеника серед його спадкоємців можуть виявитися, як відомі в широких колах екс-міністр фінансів Ігор Юшко або екс-глава Нацбанку Сергій Тігіпко, так і менш публічні фінансисти (наприклад, директор НІФД Міністерства фінансів Ігор Чугунов)", - вважає начальник аналітичного відділу ТОВ "Український фондовий центр" (Київ) Володимир Ланда.
На думку першого заступника голови правління ЗАТ "Дочірній банк Ощадбанку Росії" (Київ) Владислава Кравця, оптимальна кандидатура на посаду міністра фінансів - голова правління "Дочірній банк Ощадбанку Росії" Ігор Юшко.
"Юшко має великий досвід роботи в банківській і державній сферах: він був міністром фінансів, очолював правління Першого українського міжнародного банку, був президентом Української національної іпотечної асоціації", - відзначає Кравець.
Голова правління банку "Фінанси та Кредит" (Київ) Володимир Хливнюк, серед "гідних кандидатур на посаду міністра фінансів" виділив Сергія Тігіпка, що має значний досвід роботи у фінансовій сфері та у державних структурах.
"Він уже демонстрував високу результативність роботи в складних економічних умовах", - підкреслив Хливнюк.
При цьому, за словами аналітика інвестиційної групи "Сократ" (Київ) Михайла Сальникова, найбільш імовірними кандидатами на посаду міністра фінансів є Терьохін і Кириленко. Аналітик також не виключає появи в кріслі міністра Яценюка і вищезгаданого С.Тігіпка. На його думку, також можлива тимчасова передача крісла одному з віце-прем'єрів.
На його думку, дії В.Пинзеника скоріше нагадують заяву протесту, ніж декларацію про наміри.
Сальников припускає, що цілком можливий сценарій, при якому Юлія Тимошенко знайде аргументи для того, щоб Пинзеник залишився міністром. Крім того, він відзначає, що існує варіант, при якому відставка Пинзеника не буде задоволена Верховною Радою (ВР) України, "адже опозиція більше зацікавлена в тому, щоб у Кабінеті Міністрів було негласне протистояння парадигм економічної політики".
"Для опозиції подібний результат значно вигідніший, ніж ручний міністр фінансів, який може прийти на місце Пинзеника. У будь-якому разі, думаю, що якщо Тимошенко не хоче відходу Пинзеника з посади, то його не відбудеться або в результаті особистого впливу, або в результаті провалу голосування за дане рішення у ВР", - пояснює Сальников.
"Імовірний сценарій непублічного політика або функціонера, який буде виконувати роль технічного міністра", - відзначає аналітик ІГ "Сократ".
"На цю посаду потрібний кризовий менеджер", - додали в "БМ Банку" (Київ), але не стали називати можливі кандидатури.
Керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький, зі свого боку, сказав, що на "балі войовничого популізму" і " псевдореволюційної риторики" сильні міністри почувають себе непевно і часто йдуть.
Однією із причин бажання Пинзеника піти у відставку, віце-президент і інвестиційний керуючий "Фоїл Есет Менеджмент Юкрейн" (Київ) Дмитро Мошкало назвав особисту думку Пинзеника на користь "життя відповідно до коштів".
"Однак затягування ременів тільки на поясі пересічних громадян приведе до соціального вибуху. Держапарат же до "секвестування" своїх бюджетів не готовий. А бути причетним до розбазарювання емісійних коштів Пинзеник не хоче", - вважає Дошкало.
За оцінкою фінансового аналітика інвесткомпанії Astrum Investment Management Мар'яна Федоришина, відставка міністра фінансів свідчить про небажання уряду коректувати бюджет. "У цьому контексті ймовірність одержання другого траншу Міжнародного валютного фонду знижується, що погіршує перспективи гривні", - вважає експерт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас