Експерт: Втримання Нацбанком курсу гривні на певному цільовому рівні недоцільно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Втримання Нацбанком курсу гривні на певному цільовому рівні недоцільно

Казна та Політика
2478
Сьогодні Національний банк України не повинен допускати різких коливань курсу гривні, при цьому постійне втримання курсу на якомусь цільовому рівні за рахунок використання золотовалютних резервів недоцільно. Таку думку в бесіді з кореспондентом УНІАН повідомив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр Жолудь. При цьому він відзначив, що в НБУ на сьогодні досить інструментів для того щоб зафіксувати курс гривні та утримувати його на певному рівні тривалий проміжок часу.
"Я вважаю, що Національний банк може зафіксувати та утримувати курс гривні досить тривалий час, але питання в тому, наскільки це доцільно. Я не вважаю, що доцільно підтримувати незмінний курс, хоча зменшити коливання, як це вже було зроблено в січні, і не допускати різких коливань, схожих на коливання курсу в четвертому кварталі минулого року це, я вважаю, завдання Національного банку. Але встановлювати якийсь цільовий рівень, і тримати його щосили, витрачаючи на це резерви, я не вважають за доцільне" - підкреслив Жолудь.
На його думку, якщо Нацбанк буде бачити обґрунтовану тенденцію до ослаблення курсу гривні, він не повинен витрачати кошти резервів на втримання курсу на існуючому рівні, при цьому необхідно вжити заходів для запобігання різких курсових коливань.
"Я не вважаю що він (НБУ – УНІАН) повинен тягти її (гривню) до офіційного курсу, якщо дійсно відбуваються зміни фундаментального плану, тобто якщо це не тимчасова спекулятивна атака, за даними НБУ, а ця зміна фундаментальна", - вважає експерт.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас