Експерт: Обов'язковий продаж 50% валютного виторгу може стабілізувати ситуацію на валютному ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Обов'язковий продаж 50% валютного виторгу може стабілізувати ситуацію на валютному ринку

Валюта
1726
Введення обов'язкового продажу 50% валютного виторгу експортерами може стати дієвим заходом зі стабілізації ситуації на валютному ринку. Таку думку висловив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр Жолудь.
Він відзначив, що відповідно до даних НБУ, у січні спостерігалося збільшення коштів валютних депозитів юридичних осіб, у лютому дана тенденція збереглася. І якщо припустити, що таке збільшення відбулося багато в чому за рахунок коштів експортерів, то введення обов'язкового продажу 50% валютного виторгу дозволить НБУ залучити значний обсяг валюти.
"Є ймовірність, що це кошти експортерів. І якщо це дійсно так і ці гроші не йдуть на ринок, чи то через те, що вони очікують подальшого ослаблення гривні, чи то з якихось інших причин, то для вирівнювання ринку 50%-вий продаж валютного виторгу міг би бути дієвим заходом" - відзначив О.Жолудь.
У той же час він підкреслив, що залишається питанням, за яким курсом НБУ буде викуповувати дані валютні кошти.
"Тут дуже важливо, за якою ціною буде проводитися цей продаж, тому що ми знаємо, що в нас на сьогоднішній день є офіційний курс НБУ 7,7 грн./дол. і є курс на міжбанківському ринку, який трохи вищий, - сказав експерт. - Я вважаю, що доцільніше проводити угоду за курсом міжбанку на той момент, коли відбувається такий продаж".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас