Глобальні ринки: Ринки чекають "плану стимулювання" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальні ринки: Ринки чекають "плану стимулювання"

Фондовий ринок
212
Американські фондові ринки в понеділок рухалися в бічному тренді на тлі економічної невизначеності. Скорочення програми зі стимулювання економіки натискало на ринки, однак готовність конгресу в цілому затвердити план була позитивом.
План Гейтнера обростає деталями: до нього можуть бути залучені приватні інвестори, однак ясності поки немає, що дестабілізує ринок. Вирішальне значення для ринків мала низка негативних корпоративних новин. Підсумок - S&P 500 у невеликому плюсі (0,15%), а от DJIA у мінусі на 0,1%.
Європейські ринки до закриття сесії вийшли в плюс: індекс Djstoxx 600 виріс на 0,4%. Підтримали ринок Barclays, який в 2П 2008 р. збільшив прибуток на 49%, і автомобілебудівники Франції, яким надала підтримку держава.
Сьогодні варто очікувати збереження прив'язки ринків до нових даних про долю плану Обами в Конгресі, а також новин за планом Гейтнера. Будь-яка позитивна новина буде розцінена ринком як привід для зростання, про що свідчить вичікувальна позиція інвесторів у понеділок. У той же час, затягування процесу або проблеми з планом президента в сенаті безсумнівно викличуть глибоку корекцію ринків.
Держоблігації продовжують падати, інтерес до ризикових інструментів росте
Американські казначейські зобов'язання в понеділок продовжили падати. На ринку відбувається ралі прибутковості напередодні великого випуску довгострокових бондів ФРС. Прибутковість по десятирічним бондам вперше цього року пробила рівень 3%.
Інвестори побоюються високих обсягів пропозиції бондів, також росте інтерес до більш ризикових сегментів. Посилює ситуацію невизначена позиція ФРС - регулятор, незважаючи на плани з купівлі довгострокових суверенів, повністю сконцентрувався на викупі корпоративного боргу. Ринок поки не може зрозуміти, чи буде ФРС проводити інтервенції. На ринку суверенного боргу Європи спостерігається схожа ситуація - прибутковість по десятирічним бундесбондам виросла до 3,41%, найвищого рівня з листопада 2008 р.
Ринки суверенів перегріті і прибутковості можуть вже найближчим часом впасти після завершення великих розміщень. У сегменті корпоративного боргу рівень ставок закріпився на тримісячному мінімумі. Вартість страховки від дефолту також низька - індекс CDX North America Investment-Grade упав у понеділок на 6,5 б.п. до 187 б.п.
Золото впало на очікуваннях скорочення інфляції, рецесія тисне на нафту
Скорочення програми зі стимулювання привело до падіння золота до 892 дол. за унцію. Менший стимул - менша інфляція, що знизило привабливість золота, однак його зростання незабаром може відновитися, якщо інвестори вважатимуть обсяг програми недостатнім. Ціни на нафту пробили рівень 40 дол./барель відповідно до наших прогнозів. У протистоянні ОПЕК і рецесії перемогла остання.
Долар продовжує коливатися в коридорі 1,28-1,31 за євро і вивести його на новий рівень зможе остаточне рішення з держпрограм США. Передбачити реакцію ринку на прийняття програм складно - економіка США одержить істотну підтримку, однак виросте ризик інфляції.
Олег Неплях
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас