Перехід у другі руки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перехід у другі руки

Кредит&Депозит
2717
Якщо недавно про продаж заставного майна позичальників, зокрема квартир і автомобілів, говорили як про рідкісне явище, то скоро список майна, що підлягає реалізації, можна буде знайти на сайтах багатьох банків
За оцінками фахівців, із серпня минулого року кількість проблемних авто- та іпотечних кредитів виросла майже в чотири рази й у недалекому майбутньому тенденція збережеться. Переліки дефолтних квартир уже вивісили Укрсиббанк, "ОТР Банк", "Райффайзен Банк Аваль", ПриватБанк, банк "Фінанси та кредит" і ПУМБ, а днями про початок реалізації заставного автотранспорту і нерухомості оголосив "VAB Банк". Причому потенційним покупцям надається можливість не тільки особисто оглянути заставне майно, що сподобалося, але й поторгуватися.
Першими жертвами конфіскації застави стали власники недорогих машин і бюджетних квартир. За статистикою, найбільшому ризику не розплатитися з боргами піддаються позичальники кредитів на автомобілі вартістю до $30 тис. За словами генерального директора Українського агентства з повернення боргів Олександра Ільчука, у цьому сегменті вже в листопаді спостерігалося найвище зростання неповернень. "Велику кількість машин брали в кредит для різних видів автопослуг, приміром, таксі. Такі авто частіше ламалися, у них більший кілометраж. У підсумку позичальникові вигідніше повернути заставу банку, ніж продовжувати виплачувати кредит", - пояснює експерт.
Те ж саме стосується і власників недорогого житла, а також спекулянтів, які купували нерухомість у кредит з метою її наступного перепродажу за вищою ціною "Багато з тих, хто купили житло на піку цін в розрахунку на перепродаж, зіткнулися із проблемою тотальної відсутності попиту", - говорить Олександр Ільчук. Крім того, через девальвацію виросли платежі по таких кредитах, тому багато перестали платити.
Банкіри стверджують, що позичальники сильно помиляються, сподіваючись, що проблеми зникнуть після повернення застави. У випадку, якщо грошей після реалізації майна не вистачило для закриття боргу перед банком, кредитор подає на неплатника до суду з метою поширення стягнення на все, чим володіє цей позичальник. Так що попередньо рекомендується переписати все майно на далеких родичів.
Втім, учасники ринку зізнаються, що механізм реалізації застави сьогодні дуже непростий. Зокрема, позичальники починають судитися, оскаржуючи позови у всіх судових інстанціях аж до Верховного суду, заперечують кожний крок виконавчої служби, а також затівають розгляди, пов'язані з результатами проведення торгів з реалізації майна. Тому банки не особливо прагнуть взяти на себе самостійну організацію продажів, а також прагнуть спростити досудову процедуру вилучення застави, без залучення Державної виконавчої служби та Укрспецюста.
Проте, як відзначає начальник департаменту роботи із проблемними активами "VAB Банку" Сергій Ревко, пропозиція купівлі заставного майна є вигідною, оскільки вартість пропонованого банком відповідає актуальним ринковим цінам, а в деяких випадках навіть нижче. Так що вони самі із задоволенням віддають це на аутсорсинг і рекомендують робити те ж саме корпоративним і приватним клієнтам, у яких існує необхідність у реалізації тих чи інших активів.
Недавно Тендерна палата України розмістила на своєму сайті інформаційну базу заставного майна українських банків, у якій можна знайти пропозиції застав по таких основних категоріях, як: нерухомість (комерційна і житлова), автомобільний транспорт і промислове обладнання. Користувачі ресурсу мають можливість пропонувати свою ціну на наявні позиції, а також залишати заявки на позиції, які на даний момент на ресурсі не представлені, але потенційно можуть на ньому з'явитися.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас