Для подолання рецесії будівельної галузі необхідно залучити 210 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для подолання рецесії будівельної галузі необхідно залучити 210 млрд грн

Нерухомість
945
Для подолання рецесії будівельної галузі необхідно залучити 210 млрд грн капіталовкладень, вважає міністр регіонального розвитку та будівництва Василь Куйбіда.
"Через те, що за підсумками 2008 року ми маємо падіння обсягів будівельних робіт на 16%, Мінрегіонбуд вважає своїм головним завданням стабілізувати ситуацію в галузі. Якщо ми ставимо перед собою завдання зберегти в 2009 році обсяг виконання робіт хоча б на рівні 2008 року, нам необхідно залучити для подолання рецесії будівельної галузі 210 млрд грн капіталовкладень, з яких 100 млрд грн будуть становити будівельно-монтажні роботи", – сказав В.Куйбіда на нараді з питань підтримки реалізації інвестиційних проектів у будівельній галузі в Києві в понеділок.
За його словами, такий обсяг будівництва повністю забезпечений проектно-кошторисною документацією.
"Тільки за 2007-2008 роки завершена розробка і є комплексні позитивні експертні висновки по 37 тис. споруд загальною кошторисною вартістю 522 млрд грн. З них 61 проект, кошторисна вартість кожного з яких становить більше 100 млн грн, схвалені Мінрегіонбудом і затверджені, або найближчим часом будуть затверджені, урядом. Їхня загальна кошторисна вартість становить 154 млрд грн", – цитується в повідомленні прес-служби Мінрегіонбуду Куйбіда.
За його словами, в активній фазі реалізації сьогодні перебуває 202 інвестиційні проекти на загальну суму 368 млрд грн. До 1 січня 2009 року по цих проектах освоєно 23,1 млрд грн.
"В умовах недостатнього фінансування будівництва нами пропонується розглянути можливість залучення коштів від 150 інвестиційних компаній, з якими потрібно налагоджувати роботу як забудовникам, так і місцевим органам влади. Перелік іноземних компаній, які працюють, або працювали на ринку України, нами підготовлений, і ми пропонуємо головним розпорядникам коштів ним скористатися", – повідомив на нараді міністр.
Куйбіда також відзначив, що в держбюджеті на поточний рік передбачене фінансування реалізації будівельних проектів за рахунок держгарантій, коштів стабілізаційного та спеціального фондів у розмірі 61 млрд грн, що становить 30% усіх необхідних коштів.
"Нестача капітальних вкладень може бути покрита за рахунок коштів підприємств, фізичних осіб, фінансово-кредитної системи і місцевих бюджетів. Однак, виходячи з реалій сьогодення, зрозуміло, що без залучення іноземних інвесторів і зовнішніх запозичень виправити ситуацію не вдасться. Тому вихід тільки в спільній роботі органів центральної та місцевої виконавчої влади та органів місцевого самоврядування", – вважає голова Мінрегіонбуду.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас