У Родовід Банк проситься куратор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Родовід Банк проситься куратор

Фондовий ринок
15597
Агентство Fitch зрівняло ймовірність дефолту Родовід банку і банку "Надра", у який кілька днів тому НБУ ввів куратора.
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) Родовід Банку до рівня "CC" ("дефолт видається ймовірним") зі збереженням негативного прогнозу. У такий спосіб агентство зрівняло ймовірність дефолту Родовід Банку і банку "Надра". Нагадаємо, 20 січня Fitch знизило рейтинг банку "Надра" з рівня "CCC" до "CC". Поряд із цим НБУ призначив у банк "Надра" куратора, у завдання якого входить контроль над використанням кредитів, наданих Центробанком.
На існування фінансових труднощів в "Родовіда" указують також скарги клієнтів, які ремствують на проблеми з одержанням готівки в банкоматах фінустанови, а також на затримки з видачею депозитів, термін дії яких минув. У самому банку не змогли прокоментувати ситуацію.
Разом з Родовід Банком зниження довгострокового РДЕ торкнулося ще трьох фінустанов - Кредитпромбанку, Укргазбанку і VAB Банку - з "B-" до "CCC" ("дефолт видається реальною можливістю"). Керівники фінустанов не схильні робити із цього трагедію. "В основному бралися банки з національним капіталом, які найбільш динамічно розвивалися в останні роки. Тому оцінки Fitch виглядають досить логічно", - говорить почесний президент Укргазбанку Василь Горбаль. За його словами, оцінки Fitch ніяк не вплинуть на роботу банків, тому що зараз на неї в першу чергу впливає політико-економічна криза в країні.
Проте, за даними експертів, найближчим часом НБУ може взяти під свій контроль ще кілька фінустанов. "Зараз піти за Укрпромбанком (з 21 січня була введена тимчасова адміністрація) можуть ті установи, у яких немає потужної підтримки акціонерів і є проблеми з ліквідністю. Наприклад, Родовід Банк, банк "Причорномор'я", Кредитпромбанк, банк "Київ", Західінкомбанк і банк "Арма", - говорить керівник однієї з установ.
За даними іншого учасника ринку, у банку "Арма" уже почалися проблеми з поверненням депозитів (термін дії яких минув), а в банку "Київ" з минулого тижня клієнтам не видають не тільки депозити, але й відсотки по них. "Це є показником крайніх фінансових проблем, тому що банки намагаються відсотки платити навіть тоді, коли немає грошей на повернення депозитів, щоб уникнути судових позовів", - стверджує фінансист.
У банку "Київ" не змогли прокоментувати ситуацію. У прес-службі банку "Арма" підтвердили наявність періодичних проблем з виплатою депозитів, відмітивши при цьому, що це ще не свідчить про повну неплатоспроможність фінустанови. Джерело в банку повідомило, що "Арма" розраховує найближчим часом одержати кредит НБУ. "Нацбанк може надати нам близько одного мільярда гривень", - повідомив він. Правда, експерти називають цю суму нереальною.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас