З двох десятків міністрів може змінитися майже половина — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З двох десятків міністрів може змінитися майже половина

1980
Коаліція - БЮТ, НУНС і Блок Литвина - ділить владу на трьох: вже в найближчі тижні з двох десятків міністрів може змінитися майже половина.
Якщо рік тому основні посади в державі розподіляли між собою "Наша Україна" і БЮТ, то тепер ділити доводиться відразу на кілька нерівних частин: команді Тимошенко доведеться поступитися крісла людям Литвина, а також декільком дружнім командам з фракції НУНС. Недружнім, вірним президентові нашеукраїнцям і самому президентові теж доведеться дещо віддати.
Спікерські запити
Крім Держкомрезерву (його очолив Сергій Ганжа), Держкомзема (Олег Кулініч) і "Укрзалізниці" (Михайло Костюк), що вже відійшли людям спікера, найдрібніший учасник коаліції розраховує на Мінтранс, нинішній глава якого Йосип Вінський конфліктував зі своєю начальницею. Втім, головним дратівним фактором для Вінського був можливий союз БЮТ з ПР: його міністерство за попередньою домовленістю в цьому випадку відходило до регіоналів. "Зараз цей конфлікт улагоджений, - говорить близький до БЮТ політтехнолог Тарас Березовець. - А Литвину, по ідеї, вистачить і "Укрзалізниці".
Усидіти в кріслі Вінський повинен і з іншої вагомої причини: він контролює декількох нардепів у БЮТ, а в коаліції на рахунку кожен голос.
У Раді говорять про інтерес спікера (зокрема, одного з головних фінансистів його політичної сили - Ігоря Шарова) до Антимонопольного комітету.
Після того, як регіонал Олексій Костусєв звільнив посаду глави АМК, ласа структура залишається фактично нічийною. Рік тому у цьому зв'язку говорили про кандидатуру самооборонника Давида Жванії. Але тоді проти нібито виступив сам Ющенко, на той час побивший горщики з кумом. Про нинішні шанси Жванії його колеги по партії озиваються скептично: "Давид, звичайно, бере участь у всіх переговорах, але навряд чи в цій ситуації йому буде цікавий АМК. У принципі, у нас поки немає ніяких побажань, крім збереження за Юрієм Луценком МВС".
Стратегічний об'єкт
- Ключова боротьба при переділі міністерств зараз розгорнеться за Мін'юст. Самооборонники можуть постаратися поставити туди своїх людей, - міркує Тарас Березовець. - Наприклад, Юрія Кармазина, який формально не входить у політсилу, але іде в її фарватері.
Контроль над Мін'юстом особливо актуальний у світлі намірів відразу декількох сил внести зміни до Конституції. Юристів у парламенті вистачає, але найбільш реальною заміною нинішньому главі відомства Миколі Онищуку називають його вічного конкурента Романа Зварича. Він може стати компромісною фігурою між коаліцією та президентом. Особливо якщо врахувати, що Зварич має певний вплив на декількох депутатів фракції. Поставити ж на чолі стратегічного відомства повністю своєю людину Тимошенко буде складно, оскільки в цьому випадку вона не зможе розраховувати на підтримку достатнього для голосування числа нунсівців.
Недоторкані
Бютівець Андрій Кожем’якин підтверджує, що вже незабаром на розгляд ВР можуть бути винесені питання про кадрові зміни в Кабміні, зокрема про можливу заміну міністрів, призначених за квотою НУНС. Таких зараз 11, однак серед них найдуться ті, кого зачищення не торкнеться: вони подбали про гарні відносини з прем'єром. Відносно спокійно, за нашою інформацією, можуть себе почувати глава МВС Юрій Луценко, міністр освіти Іван Вакарчук, міністр охорони здоров'я Василь Князевич (його племінник нардеп Руслан Кнезевич на недавньому з'їзді був виключений з політради НСНУ саме за співчуття БЮТ), а також лояльний Тимошенко міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко.
Однозначно незадоволені в БЮТ давнім опонентом Тимошенко міністром оборони Юрієм Єхануровим і главою МЗС Володимиром Огризком. Але цих двох надійно захищає закон: якщо зняти парламентським голосуванням їх ще можна, то призначення на ці посади - виняткова прерогатива президента. Більше того, днями глава держави відвоював собі ще "трошки МЗСа" - Конституційний суд залишив за ним право призначати також заступників глави цього відомства.
- Багато чого залежить від того, як нашеукраїнські міністри будуть поводитися при спілкуванні з новим главою фракції НУНС Миколою Мартиненком, який одержав зараз ключовий вплив у фракції, - запевняють близькі до НУНС джерела. - Для Тимошенко нашеукраїнські міністерства - не хлібні, а тому нецікаві. Вона просто надала нунсівцям можливість розбиратися самим.
Смертники
Переформатування коаліції - гарний привід для Тимошенко позбутися й від власних міністрів, які вийшли з-під контролю. Міністр фінансів Віктор Пинзеник останнім часом конфліктує з шефом, а не дуже давно одержав від Тимошенко розгін за рефінансування банку "Надра" (Тимошенко наприкінці минулого року обвинувачувала Нацбанк і президента в особливому благоволінні до цієї структури), що ніяк не могло відбутися без участі Мінфіну. У той же час Пинзеник часто відмовляє у фінансуванні, коли цього просить Тимошенко.
- Так і заявляє: грошей не дам, тому що це незаконно, і ніякі умовляння на нього не діють, - говорять бютівці. - Просто Тимошенко звикла керувати в ручному режимі, а він цього не приймає.
Однак у перекірливого міністра фінансів є потужна група підтримки усередині фракції (екс-ПРП), тому з приводу його майбутнього в БЮТ існує безліч думок - від "його дні в Кабміні полічені" до "Мінфіном завжди незадоволені, тому ніхто Пинзеника зараз чіпати не буде". Проте можуть "поторкати" міністра економіки Богдана Данилишина, який, за визнанням бютівців, виявився слабенький для цієї посади. З чуток, в уряд Данилишина просував співвласник Індустріального союзу Донбасу Віталій Гайдук, який як компенсацію може одержати, нарешті, давно обіцяний йому пост віце-прем'єра.
Розмінною монетою може стати і міністр вугільної промисловості Віктор Полтавець, якого в уряд привела колись сама Тимошенко. Тепер, за наявною у Фокуса інформацією, міністерство може бути передане під контроль Української народної партії, що входить до складу НУНС, а точніше одного з її депутатів - Олександра Клименка. Сам лідер УНП Костенко претендував на пост віце-прем'єра з гуманітарних питань замість Івана Васюника - чи не найбільш затятого антитимошенківця в нинішньому складі уряду з людей президентської квоти. Але, за останніми даними, практично погоджене його призначення на колишнє місце роботи Миколи Мартиненка - пост глави комітету з ПЕК.
Відігратися на замах
- Проблема коаліції в тому, що в ній просто не вистачає голосів, щоб поміняти міністрів. Під коаліцією і так менше 226 підписів, а отут ще в НУНС десяток груп впливу. Спробуй усім догоди, - розкриває Фокусу головну перешкоду в кадрових іграх джерело в БЮТ.
Нагадаємо, що перед самим новим роком вдалося нарешті відправити у відставку главу Фонду держмайна Валентину Семенюк-Самсоненко, але от ким її замінити - питання. Головний претендент бютівець Андрій Портнов своєю радикальною антипрезидентською позицією викликає неприйняття навіть у лояльних БЮТ соратників по коаліції.
- У підсумку, щоб проводити свої кандидатури, БЮТ потрібна підтримка комуністів або пропрезидентської групи "За Україну!", утвореної в складі НУНС В'ячеславом Кириленком, тобто знову ж узгодження кадрових питань із Секретаріатом президента, - вважає політолог Володимир Фесенко.
За висловлюванням одного зі співрозмовників Фокуса, Володимир Литвин першим зрозумів, що переділ міністерств через Раду малоймовірний, і "взяв своє держкомітетами".
Не виключено також, що багатьох міністрів залишать у підвішеному стані, щоб зробити їх більше слухняними. На думку Віталія Кулика, коаліціянти можуть задовольнити свої кадрові амбіції заміною численних міністерських замів, які вирішують найчастіше не менше, ніж міністри.
Завдання можуть полегшити регіонали, які після закінчення нинішньої перерви в роботі Ради можуть порушити питання про подальшу долю Кабміну. БЮТ у такий спосіб зможе позбутися від ненадійних міністрів руками ПР. Але от з призначеннями нових доведеться якось справлятися самим.
Павло Вуєць
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас