Експерти очікують падіння світових фондових ринків на фоні ослаблення економіки Китаю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти очікують падіння світових фондових ринків на фоні ослаблення економіки Китаю

Фондовий ринок
617
Фондові ринки по всьому світові будуть знижуватися на тлі скорочення попиту з боку Китаю, економічне зростання якого уповільнюється, вважає професор економіки Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні, що передбачив кризу фінансових ринків 2008 року.
Світові фондові ринки впадуть на 20% цього року в порівнянні з поточними рівнями, оскільки економіка Китаю, на частку якої припало 19,5% зростання світового ВВП в 2007 році, торік росла найнижчими темпами за сім років, вважає Рубіні.
Аналітики Уолл-Стріт, у свою чергу, очікують, що індекс Standard & Poor's 500, що втратив уже 8,4%, підніметься в 2009 році на 17%.
За словами Рубіні, незважаючи на опубліковані урядові дані про зростання ВВП КНР на 6,8% у четвертому кварталі, китайська економіка вже перебуває в стані рецесії, враховуючи скорочення обсягів вироблення електроенергії та промислового виробництва.
"Попит у Китаї падає, вони занадто багато інвестували в потужності, а зараз в усьому світі спостерігаються їхній надлишок, - відзначає Рубіні. - Це дуже і дуже важливі наслідки".
Думку Рубіні розділяє і стратег Societe Generale SA з глобальних ринків Альберт Едвардс, який ще в березні минулого року прогнозував, що ослаблення економіки США спричинить початок "ведмежого" тренда на фондових ринках.
За словами Едвардса, ослаблення китайської економіки буде сприяти скороченню доходів промислових, енергетичних і сировинних компаній, що, у свою чергу, приведе до продажу акцій компаній розвинених і ринків, що розвиваються. Індекс S&P 500 може впасти на 40% - до 500 пунктів, вважає експерт.
Згідно із прогнозом аналітиків, опитаних агентством Bloomberg, S&P 500 на кінець цього року складе 1056 пункту. У четвер цей індикатор знизився на 12,74 пункту (1,52%), склавши 827,5.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас