Банкіри: Підписання газових угод не вплине на курс гривні у короткостроковій перспективі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри: Підписання газових угод не вплине на курс гривні у короткостроковій перспективі

Валюта
1586
Підписання угод про постачання газу між Україною і Росією не зробить впливу на курс гривні в короткостроковій перспективі, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" банкіри та експерти.
"Факт досягнення домовленості є позитивною подією для України. У той же час не слід очікувати, що він зробить якийсь істотний вплив на валютний ринок. На даний момент стабілізуючою силою на валютному ринку є інтервенції Нацбанку України. Саме від регулярності його виходу із продажем валюти залежить стійкість ринку і курсу гривні", - сказав заступник голови правління БМ Банку (Київ) Тарас Кияк.
"Реакція ринку на досягнення домовленостей навряд чи буде миттєвою, тому що ситуація вимагає переосмислення. Однак у середньостроковому періоді це навряд чи зменшить побоювання іноземних інвесторів у кредитоспроможності українських підприємств", - вважає начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку (Київ) Ерік Найман.
"Поки не озвучені точно дати оплати та тарифи за порушення, особливих рухів курсу не очікую. Також важливо - чи будуть кошти йти через міжбанківський ринок чи, як це вже бувало, на пряму, з резервів НБУ", - відзначив аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр Жолудь.
" Не варто очікувати миттєвої реакції валютного ринку на цю подію. Однак, безумовно, обсяг купівлі валюти з виконання зобов'язань за цими контрактами не може не вплинути на зростання вартості іноземної валюти. Буде це зростання тимчасовим чи довгостроковим, залежить уже від загального стану української економіки, а також політики, що проводиться НБУ та урядом", - підкреслила начальник управління грошових і валютних ринків VAB Банку (Київ) Наталя Шишацька.
"Ринок очікував приблизно такого рівня вирішення газового конфлікту. Ухвалене рішення вже закладене у рівень, до якого гривня девальвована зараз. Тому якогось особливого впливу на курс дане рішення уже не буде мати. Інша справа, що громадськості всі домовленості та деталі контракту поки не зрозумілі: права власності на газ, закачаний у підземні сховища України, незрозумілі, чи повністю "Нафтогаз" розрахувався за своїми боргами з RosUkrEnergo неясно. А саме це може вплинути на динаміку курсоутворення", - сказав заступник голови правління банку "Хрещатик" (Київ) Олег Ходачук.
Як повідомлялося, влада України і Росії домовилася про постачання газу в 2009 році: середня ціна газу для України за підсумками 2009 року складе $230-235 за 1 тис. куб. м, тоді як за підсумками 2008 року - $179,5 за 1 тис. куб. м. Ціна на газ буде змінюватися за формулою щокварталу та у першому кварталі складе $360 за 1 тис. куб. м. При цьому планується, що Україна закупить у Росії 11 млрд куб. м технологічного газу по $167 за 1 тис. куб. м на загальну суму $1,84 млрд.
Українські банкіри вважають, що підвищені ціни на газ стануть серйозним випробуванням для українських підприємств.
"Промисловість може пережити встановлені ціни на газ, однак за умови збереження, а в деяких випадках і поновлення, попиту на продукцію українських компаній за кордоном", - відзначив Найман.
"Реакція підприємств більшою мірою буде залежати від зовнішнього попиту на продукцію відповідних галузей, тому що більшість із них на експорт відправляла близько 80% випуску", - додав Жолудь.
"Підвищення цін на газ стане серйозним випробуванням для енергоємних підприємств, тому що збільшиться собівартість і так уже часто неконкурентоспроможних українських товарів. Очевидно, що часи дешевого газу безповоротно пішли, і єдиним шляхом виживання українських підприємств стає перехід на енергозберігаючі технології", - підкреслив Кияк.
"Важко судити про наслідки. Але, якщо виходити з оптимістичного середньорічного прогнозу прем'єра на рівні нижче $250 за 1 тис. куб. м, то це безумовний шок для економіки країни, що не обіцяє нічого доброго динаміці валового внутрішнього продукту, доходам бізнесу, населенню та бюджету", - вважає Ходачук.
Говорячи про курсові перспективи першого кварталу 2009 року, банкіри відзначають, що багато в чому розвиток ситуації буде залежати від дій Нацбанку і графіка оплати за газ.
"Усе буде залежати від того, як у часі будуть розподілятися проплати за газ. Якщо повториться ситуація кінця минулого року, коли "Нафтогаз" вийшов на ринок з величезним попитом на долар, що в лічені дні підвів ринок до загрози колапсу, то, у випадку відсутності підтримки з боку НБУ, ми побачимо значення курсу минулого року", - прогнозує Кияк.
У цілому, на його думку, при сприятливому збігу обставин курс гривні в 2009 році буде коливатися в межах 7,5-8,5 грн/$1.
"Незважаючи на високу вартість газу в першому кварталі цього року, запаси блакитного палива в газосховищах України дозволять нівелювати його негативний вплив до другого кварталу, коли очікується перегляд цін на енергоносій. Такий "запас міцності" дозволить мінімізувати закупівлю російського газу за високими цінами, що значно послабить тиск цього фактора на торговельний баланс, на валютний ринок і на промислові підприємства", - сказав аналітик блоку казначейства та ринків капіталу Альфа-Банку (Київ) Олександр Вєдєнєєв.
У той же час, за його словами, вплив "газового фактора" на валютний ринок у значній мірі залежить від подальшої готовності НБУ задовольняти частину попиту на долар з боку НАК "Нафтогаз України". "Якщо регулятор вирішить вкотре використовувати валютні резерви на ці цілі, вихід "Нафтогазу" на ринок не зможе розбалансувати курс гривні", - додав він.
"У першій половині року, поки будуть зберігатися побоювання дефолтів українських підприємств, гривня буде залишатися під тиском американського долара, що зміцнюється на зовнішніх ринках. У найгіршому разі курс може досягти 12 грн/$1, хоча більш реалістичною стелею курсу виглядає рівень 10 грн/$1. Однак у другому півріччі ситуація може різко змінитися, і ми напевно побачимо зміцнення гривні. Наприкінці року курс, швидше за все, стабілізується біля 7,8 грн/$1", - відзначив Найман.
"МЦПД очікує ослаблення гривні в першому кварталі з посиленням у другому. У цілому в 2009 році очікуємо коливання курсу в проміжку 7,5-8,5 грн/$1, без істотного крену до однієї із меж коридору", - сказав Жолудь.
"У першому кварталі, з урахуванням досягнутого рівня курсу, особливого руху курсу не відбудеться. Знову ж, це якщо виходити з того, що закачаний газ у підземних сховищах - власність "Нафтогазу". А якщо ні, то нам доведеться закуповувати в першому кварталі газ за значно вищими цінами, а це буде приводити до девальваційних наслідків для гривні", - вважає Ходачук.
Щодо перспектив курсової динаміки в цілому в 2009 році, він відзначив, що розвиток ситуації буде залежати, зокрема, від реалізації планів уряду з фінансування дефіциту державного бюджету. При цьому, за його оцінкою, якщо Кабінет міністрів все-таки буде здійснювати закладене в держбюджеті-2009, то "верхньої межі для ціни долара в Україні не видно".
"Долар буде рости, поки уряд не зрозуміє, що секвестр бюджету необхідний, і не існує іншого виходу як скорочення видатків і життя відповідно до коштів", - підкреслив він.
При цьому, на думку Ходачука влада в умовах виборів президента, що наближаються, навряд чи здатна проводити реформи, які необхідні економіці.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас