Глобальні ринки: тенденція падіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальні ринки: тенденція падіння

Фондовий ринок
346
Торговельний тиждень завершився падінням для всіх основних фондових майданчиків світу. Основний європейський індекс Dow Jones Stoxx 600 упав на 7,2% за тиждень і на 2,7% у цілому в 2009 році. Невелике зростання американського S&P 500 наприкінці тижня не допомогло йому вийти в плюсову зону, результат - мінус 4,5% за тиждень і мінус 5,9% з початку року. Причиною для тижневого падіння стали новини з роздрібних продажів у США, відсутність підбадьорюючих макроекономічних даних, а також чергова порція негативних новин від фінансових компаній. Deutsche Bank оголосив про рекордний збиток в 6,4 млрд. доларів, Citigroup ухвалило рішення щодо поділу банківського бізнесу після рекордних 8,3 млрд. доларів збитків в 4Кв2008 р., Bank of America попросив додаткову допомогу в уряду США в розмірі 20 млрд. дол. Таким чином, якщо наприкінці року в центрі уваги були автомобілебудівники, то зараз їхнє місце посіли банки. У перспективі в центрі уваги може опинитися будь-яка інша галузь, але вектор впливу на ринок буде залишатися негативним.
Минулого тижня прибутковість по десятилітнім американським бондам упала на 7 б.п. до 2,32%, по тридцятирічним - знизилася на 17 б.п. до 2,89%. Істотний тиск на прибутковість по довгостроковим бондам сприяє уплощенню кривої прибутковості й зниженню вартості довгострокового інвестиційного ресурсу. Низька прибутковість із суверенного боргу допоможе США успішно реалізувати план запозичень на 2009 р. - нагадаємо, що Сенат США проголосував за надання Казначейству другого траншу на 350 млрд. дол. у рамках програми зі стабілізації фінансової системи. На ринку приватного боргу США ситуація продовжує поліпшуватися, про що свідчить зниження TED спреда до 103 б.п. - таким чином, банки платять за тримісячні кредити в середньому 1,14%. Ця вартість була в 4,5 рази вище під час піка фінансової кризи.
У той же час, ситуація з ринком суверенного боргу в Європі залишається напруженою. Перегляд кредитного рейтингу Греції збільшив тенденцію до розбіжності кривих доходностей із суверенних зобов'язань у країнах першого і другого ешелонів Єврозони. Різниця у вартості боргу для Іспанії і Німеччини (10-річні бонди) виросла до 115 б.п., що є рекордом з 1999 р. Єдина валюта не стала гарантією єдиної ціни ресурсу. Відповідно, індикативна ставка ЄЦБ, знижена до 2% минулого тижня, впливає на економіки Єврозони. Дивергенція процентних ставок може створити істотні труднощі для проведення єдиної монетарної політики в єврозоні і стати причиною поглиблення рецесії.
Зниження дисконтної ставки ЄЦБ на 0,5% було враховано ринком у вартості пари євро-долар у діапазоні 1,31-1,32. У той же час, рішення ЄЦБ перенести наступне засідання на березень 2009 р. дозволило євро тимчасово зміцнитися вище 1,33. Тижнева і річна динаміка європейської валюти залишаються негативними - мінус 1% і мінус 4,5% відповідно. Вихід євро вище 1,35-1,36 протягом місяця малоймовірний. На сировинному ринку до кінця тижня ослаблення долара і висока різниця між спотовою і ф'ючерсною ціною змусила інвесторів входити в позиції по нафті з поставкою наприкінці року. Це викликало зростання котирувань Crude на 3% до 36,5 дол. за барель. Ціни на золото виросли на 4% до 839 дол. за унцію на тлі зростання побоювань з приводу банківської системи.
Олег Неплях
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас