Євро здає позиції відносно провідних валют світу на очікуваннях зниження ставки ЄЦБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро здає позиції відносно провідних валют світу на очікуваннях зниження ставки ЄЦБ

Валюта
2838
Курс єдиної європейської валюти падає до долара другу сесію підряд на тлі зростання впевненості трейдерів у тому, що Європейський центральний банк (ЄЦБ) опустить процентні ставки, і на заяві голови Міжнародного валютного фонду (МВФ) про те, що європейська влада недооцінює потреби в стимулюванні, повідомило агентство Bloomberg.
Вартість євро падає до 13 з 16 найбільш активно торгованих валют світу після опублікування прогнозів Bank of America і Deutsche Bank AG про те, що протягом поточного року ВВП 16 країн єврозони скоротиться на 2,5% через швидке скорочення робочих місць та обсягів інвестицій. Ще минулого місяця ЄЦБ очікував зменшення ВВП в 2009 році всього на 0,5%.
Курс ієни росте до 16 валют на тлі падіння фондових індексів у Європі та Азії.
Євро на 14:35 мск у понеділок коштував $1,3389 у порівнянні з $1,3476 на кінець попереднього торговельного дня. Курс японської валюти до єдиної європейської склав на 14:35 мск у понеділок 120,59 ієни проти 121,81 на закриття ринку в п'ятницю.
Вартість японської валюти до долара виросла до цього часу до 89,87 ієни з 90,39.
"Найближчим часом варто обмежити вкладення в євро, оскільки велика ймовірність зниження базової процентної ставки ЄЦБ, - вважає аналітик Calyon Дара Махер. - Я б рекомендувала збільшити позиції по ієні за рахунок євро. Економічні статдані, які будуть опубліковані на цьому тижні, швидше за все, лише збільшать неприйняття ризику на ринках".
Трейдери сподіваються, що ЄЦБ знизить базову процентну ставку (2,5%) на 50 або навіть 75 базисних пунктів. Очікувана прибутковість по форвардних контрактах EONIA упала в п'ятницю до 1,748% з 1,813% у четвер, що на 75,2 базисні пункти менше від поточної процентної ставки ЄЦБ. Ставка EONIA (Euro Overnight Index Average) розраховується як середньозважена за обсягами фактичних угод з надання кредитів overnight 57 комерційними банками, дані яких використовуються також для розрахунку EURIBOR.
Опитані Bloomberg економісти очікують скорочення ставки ЄЦБ на 50 базисних пунктів.
За IV квартал минулого року Центробанк єврозони зменшив базову процентну ставку в цілому на 1,75 процентного пункту - до 2,5%. Федеральна резервна система за той же період знизила ставку на 2%, довівши її практично до нуля.
Голова МВФ Домінік Стросс-Кан упевнений, що уряди Західної Європи "не встигають за ходом подій", їхні заходи несвоєчасні і недостатні. Він закликає країни боротися з фінансовою кризою всіма доступними заходами, включаючи зниження процентних ставок.
"Складно уявити, що ЄЦБ вирішить зберегти ставку, з огляду на всі ті дані, які були опубліковані за останній місяць, - міркує економіст Societe Generale SA і колишній аналітик ЄЦБ Джеймс Ніксон. - Очевидно, що попит, а за ним і ділова активність падають стрімкими темпами".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас