Глобальні ринки: безробіття не дає надій на зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальні ринки: безробіття не дає надій на зростання

Фондовий ринок
443
Американський фондовий ринок завершив торговельний тиждень падінням. Індекс S&P 500 знизився на 4%. Основною причиною падіння стали корпоративні новини і макроекономічна статистика. Особливе занепокоєння викликає зростаючий рівень безробіття. В 2008 р. США втратили 2,589 млн. робочих місць (зростання в 2007 році на 1,1 млн.), що близько до аналогічних втрат після закінчення Другої Світової війни (2,75 млн.). Рівень безробіття в грудні досяг 7,2%, минулого місяця США втратили 524 тис. робочих місць, що порівнянно із втратами в листопаді (533 тис.). Стійка негативна динаміка не дає підстав чекати стабілізації - найближчим часом зайнятість продовжить знижуватися. Адміністрація Б. Обами планує створити 4,1 млн. робочих місць, але програма поки не запущена і до її старту ситуація на ринку праці буде важкою.
Європейські фондові ринки відреагували на дані по ринку праці в США більш стримано. У п'ятницю падіння уникнути не вдалося - Dow Jones Stoxx 600 Index упав на 0,46%, однак тижнева динаміка була позитивною - плюс 1,6%. Європейські індекси також перебувають під істотним тиском макростатистики - високого рівня безробіття в єврозоні (7,8% у листопаді), триваючого падіння індексів ділової активності, спаду в промисловому виробництві. Однак деяку підтримку індексам надають очікування зниження ЄЦБ дисконтної ставки на найближчому засіданні у вівторок з 2,5% до 2% і нижче. Імовірність рішучих дій ЄЦБ досить висока, про що свідчить поведінка основної валютної пари долар - євро. США і Єврозона продовжують змагання з глибини економічного спаду, що викликає сильну волатильність на валютному ринку. Потенційне ослаблення монетарної політики в Європі зараз надає істотну підтримку долару - курс американської валюти відновився до 1,347. У випадку зниження дисконтної ставки нижче 2% ми можемо побачити курс 1,3 вже на цьому тижні. При цьому зростання долара не варто сприймати як доказ його сили - долар продовжує слабшати проти ієни (90,16 ієн за долар). Про курсову нестійкість валюти США свідчить також динаміка на сировинному ринку.
Ціни на нафту продовжують слабшати на тлі падаючого попиту і ситуація на ринку праці США тільки посилює ситуацію. В 2008 р. на певному етапі цінам на нафту надавала підтримку надія на те, що попит збережеться за рахунок активно зростаючих економік країн, що розвиваються, однак зараз зрозуміло, що споживання нафти може впасти другий рік поспіль. У той же час золото, срібло і платина зберігають досить сильні позиції. Золото в четвер-п'ятницю виросло до 852 доларів за унцію. З огляду на те, що золото є класичним хеджем доларових ризиків, його позитивну динаміку можна трактувати як зростання побоювань інвесторів з приводу американської валюти.
Причини для занепокоєння містяться в бюджетному дефіциті та агресивній монетарній політиці ФРС - цього року планується залучити позики на суму 2,14 трлн. дол. Велика кількість долара і зростаюча пропозиція дешевого доларового боргу поки не може суттєво знизити інтерес інвесторів до казначейських зобов'язань, однак зростання прибутковості вже є. Особливо очевидне падіння вартості державного боргу в довгостроковому сегменті, що говорить про зростання інфляційних очікувань. У середньостроковій перспективі великий приплив долара може викликати початок інфляції, послабити валюту США і підвищити прибутковість по державному боргу.
Олег Неплях
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас