"Ведмежий" тренд на фондовому ринку США не завершений, індекси можуть досягти нових мінімумів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ведмежий" тренд на фондовому ринку США не завершений, індекси можуть досягти нових мінімумів

Фондовий ринок
217
Падіння американських фондових індексів за підсумками минулого тижня, що стало максимальним з листопада 2008 року, пробило пролом в оптимізмі інвесторів щодо перспектив ринку, що зароджувався, пише газета The Wall Street Journal.
Багато інвесторів побоюються, що ринку доведеться черговий виток падіння. У найкращому разі, на думку експертів, можна чекати періоду високої волатильності фондових індексів, а в гіршому - повернення до "ведмежого" тренду, у рамках якого індекси опустяться нижче листопадових рівнів - мінімальних за багато років.
Підйом американського фондового ринку в листопаді-грудні минулого року був досить потужним, у зв'язку з чим, інвестори заговорили про можливе закінчення "ведмежого" тренда, що сформувався більше року тому. Оптимісти як і раніше дотримуються цієї думки.
Однак песимісти відзначають, що недавнє ралі не відповідає декільком характеристикам початку "бичачого" ринку. На думку деяких аналітиків, незважаючи на те, що підйом був значним, він не був повсюдним, а обсяги торгів - досить високими. За період з 20 листопада до перших днів січня цього року фондовий індекс Standard & Poor's 500 виріс більш ніж на 20%, Dow Jones Industrial Average - на 19,6%.
Така ситуація більше характерна для ралі, що виникають на тлі "ведмежого" ринку, коли підйом індексів є короткочасним і спричиняє падіння до нових мінімумів, відзначають експерти.
Крім того, інвестори стурбовані тим, що затягування глобальної рецесії може привести до чергового витка активізації продажів акцій.
"Єдине, що може сприяти формуванню нового "бичачого" ринку - це поява оптимізму щодо темпів зростання світової економіки, - відзначає старший аналітик нью-йоркської брокерської компанії Miller Tabak Фил Рот. - Доти, поки ми не бачимо цього, будь-який підйом ринку може характеризуватися лише як ралі на тлі "ведмежого" тренда".
Песимістично налаштовані аналітики прогнозують, що американський фондовий ринок досягне нових мінімумів до початку весни цього року. Оптимісти вважають, що будь-який відкіт ринку буде більше слабким і індекси не опустяться нижче рівнів листопада 2008 року.
Статистичні дані, які будуть опубліковані на цьому тижні, покажуть подальше скорочення роздрібних продажів у США, а також погіршення ситуації у виробничому секторі, прогнозують аналітики, опитані агентством Bloomberg.
Роздрібні продажі, як очікується, знизилися в грудні шостий місяць поспіль - на 1,2%, це найтриваліший період падіння показника з початку відстеження цих даних в 1992 році.
Американці скорочують свої витрати на тлі зростання безробіття в країні і падіння цін на житло. Погіршення ситуації в споживчому секторі підкреслює необхідність швидкого прийняття плану обраного президента США Барака Обами зі стимулювання економіки, відзначають експерти.
"Нестабільність ринку праці негативно позначається на споживачах, змушуючи їх різко скорочувати витрати, навіть, незважаючи на падіння вартості палива, - говорить економіст Dresdner Kleinwort у Нью-Йорку Дана Сапорта. - Рітейлери змушені знижувати ціни у відповідь на це".
Падіння роздрібних продажів у США без урахування автомобілів склало в грудні 1,4%. Міністерство торгівлі США опублікує дані про обсяг роздрібних продажів 14 січня о 16:30 мск.
Скорочення попиту на продукцію американських компаній змушує виробників знижувати обсяги виробництва. Згідно з прогнозом аналітиків, промислове виробництво в США минулого місяця впало на 1% у порівнянні з листопадом.
Лідерами скорочення обсягів випуску є автовиробники, продажі автомобілів у США в грудні звалилися на 36%, минулий рік для цієї галузі був дуже несприятливим з 1992 року.
Дані про обсяг промвиробництва будуть оприлюднені Федеральною резервною системою (ФРС) США 16 січня о 17:15 мск. Днем раніше власні індекси виробничої активності за січень опублікують Федеральні резервні банки Нью-Йорка та Філадельфії. Ці показники, як очікується, також будуть свідчити про погіршення ситуації у виробничій сфері.
Економічний спад у США та інших країнах світу сприяє зниженню цін на сировинні товари, що спричиняє ослаблення інфляції. Індекс споживчих цін (індекс CPI) знизився в грудні на 0,9% щодо попереднього місяця, прогнозують економісти. Ціни без урахування вартості палива і продуктів харчування (індекс Core CPI), як очікується, збільшилися на 0,1%.
Дані про динаміку споживчих цін у США в грудні будуть опубліковані міністерством праці 16 січня о 16:30 мск.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас