Хімічний гігант LyondellBasell може подати заяву про банкрутство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хімічний гігант LyondellBasell може подати заяву про банкрутство

457
Третя за розміром незалежна хімічна компанія світу LyondellBasell Industries заявила кредиторам про можливе банкрутство через різке падіння продажів і нестачу ліквідності, пише газета The Wall Street Journal з посиланням на інформовані джерела.
LyondellBasell найняла консультанта з питань банкрутства та проінформувала кредиторів про те, що шукає $2 млрд на фінансування цієї процедури. Заява може бути подана в американський суд найближчим часом відповідно до положень голови 11 закону про банкрутство США. Джерела WSJ сказали, що консультації з питань банкрутства не завжди приводять до подачі відповідної заяви: у деяких випадках консультанти знаходять інші способи вирішити проблеми своїх клієнтів, наприклад, шляхом реструктуризації та рефінансування наявної заборгованості.
Подача заяви про банкрутство відповідно до розділу 11 не означає ліквідації компанії: закон про банкрутство США дає компанії можливість у випадку звернення до суду із клопотанням про захист від кредиторів у певний термін провести реструктуризацію своїх боргів і реорганізувати виробництво.
Хімічна промисловість зазнавала труднощів протягом усього 2008 року: спочатку цьому сприяли високі ціни на нафту та газ, які є основною сировиною для виробництва різних видів пластмас і хімікатів, потім почався загальносвітовий економічний спад, що привів до охолодження попиту на хімічну продукцію.
Компанії були змушені скорочувати бюджети і частково закривати виробництво. У неділю Dow Chemical co. оголосила про те, що Кувейт відмовився від багатомільярдного проекту створення спільного нафтохімічного підприємства.
LyondellBasell була створена торік, коли голландська хімічна компанія Basell International Holdings BV заплатила $12,7 млрд за Lyondell Chemical Co., що становило на той момент приблизно 20%-ву премію до ринкової ціни акцій американської компанії. У підсумку LyondellBasell виявилася обтяжена величезними боргами. Річний виторг компанії становить приблизно $54 млрд, число працівників перевищує 16 тис.
LyondellBasell є найбільшим у світі виробником поліпропілену і вищих поліолефінів, а також провідним постачальником поліетилену та каталізаторів. Компанія розташована в Нідерландах, але основний бізнес сконцентрований у США.
Хімічний концерн перебуває під контролем американської Access Industries, створеної в 1986 році бізнесменом радянського походження Леонардом Блаватником. Компанія володіє активами в нафтовій, алюмінієвій, вугільній і телекомунікаційній галузях.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас