Уряд ініціює кримінальну відповідальність за найбільш небезпечні прояви антиконкурентних узгоджених дій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд ініціює кримінальну відповідальність за найбільш небезпечні прояви антиконкурентних узгоджених дій

542
Кабінет міністрів України вніс на розгляд Верховної Ради проект закону "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо встановлення відповідальності за антиконкурентні погоджені дії". Як відзначається в пояснювальній записці до законопроекту, що розміщений на офіційному сайті ВР, український досвід, а також досвід інших країн свідчить, що домовленості між конкурентами про фіксацію цін, розподіл ринків або про обсяги виробництва товару відбуваються усно, під час неофіційних зустрічей керівників або інших осіб, що діють за їх вказівкою, і не фіксуються в якихось юридичних документах.
Уряд пропонує ввести кримінальну відповідальність за найнебезпечніші прояви антиконкурентних погоджених дій. Передбачається, що розслідування повинні проводити не тільки слідчі органи внутрішніх справ, але й слідчі органи Служби безпеки України та прокуратури.
Даним законопроектом передбачається внесення змін у Кримінальний кодекс. Пропонується ввести норму про те, що антиконкурентні погоджені дії, які стосуються встановлення цін (тарифів) реалізації або придбання товарів (робіт, послуг) або розподілу ринку, або обмеження, у тому числі припинення, виробництва товарів (виконання робіт, надання послуг) або реалізації або придбання товарів (робіт, послуг) караються штрафом від 1 до 5 тисяч неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян або обмеженням свободи терміном до п'яти років, або позбавленням свободи терміном до шести років, з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю терміном до трьох років.
Повторні дії караються позбавленням волі на термін від трьох до семи років з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю терміном до трьох років.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас