WSJ: Після тривалої рецесії темпи зростання відновляться швидко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

WSJ: Після тривалої рецесії темпи зростання відновляться швидко

2566
Дані по світовій економіці, що надходять останнім часом, були дуже слабкими, і в цей час практично загальноприйнятою є думка про те, що ситуація ще більше погіршиться, перш ніж почнеться поліпшення.
Рецесія у світі, на думку багатьох, буде більше тривалою і глибокою, а її наслідки - більше серйозними, ніж наслідки будь-якої іншої фінансової кризи з часів Великої депресії, пише газета The Wall Street Journal.
Менш ніж два роки тому загальноприйнятим була думка про те, що "пузир" на американському ринку житла буде хворобливим, але темпи глобального економічного зростання залишаться стабільними. Як показав час, це твердження виявилося повністю помилковим. Шлях, яким розвивалися події у світовій економіці в останні кілька місяців, просто не має прецедентів, відзначає президент River Twice Research Захарій Карабел.
Крах Lehman Brothers у вересні цього року спричинив глобальну і синхронну зупинку кожної, за винятком найнеобхіднішої, економічної активності в умовах, близьких до колапсу світових кредитних ринків. Статистичні дані, опубліковані за період з жовтня до листопада 2008 року, показують падіння доходів корпорацій, продажів автомобілів, цін на будинки, сировину і т.д. на 10-20 відсот. і більше.
Цей глобальний ступор є зворотною стороною інформаційних технологій і глобалізації, які й були основними двигунами економічної активності в останні 20 років, думає З.Карабел. Завдяки електронним біржам став можливо швидкий рух капіталу, ланцюжки постачальників металів припинили бути фрагментованими і регіональними, ставши глобальними і загальними. У гарні часи це означало розширення джерел залучення кредитів, а також різке збільшення активності.
Однак коли виявилося, що фінансова система заражена "поганими" активами, наслідки цього зараження поширилися стрімко і повсюдно. Банкрутство Lehman Brothers привело до того, що вже через кілька тижнів у Китаї скоротилися продажі автомобілів, а в Дубаї знизилися ціни на нерухомість.
Нинішня рецесія може виявитися тривалою, однак є причини думати, що темпи глобального економічного зростання зможуть швидко відновитися. З огляду на те, що світова економіка "впала у ступор" швидше, ніж коли-небудь, раніше, точно також вона може й вийти з нього швидше, ніж коли-небудь, думає З.Карабел.
По-перше, про це говорить відсутність війн, революцій або краху держав. Безладдя в Китаї, Греції і Таїланді, про які повідомлялося останнім часом, були обумовлені в деяких випадках причинами, пов'язаними з економікою, а в деяких випадках - ні.
По-друге, споживачі в багатьох країнах світу знаходяться у відносно гарному стані, з огляду на те, що кредитна система, незважаючи на нерозбірливість багатьох банків у тому, кому можна давати кредити, а кому ні, не дозволяє приватним особам використати кредитний важіль, що дозволяється фінансовим організаціям. Мільйонам позичальників не варто було видавати кредити, з огляду на їхню ненадійність, але плюс у тому, що вони не могли використати величезні кредитні важелі.
Позитивними факторами є також невеликі борги корпорацій і заходи, яких вживають уряди щодо стимулювання економічного зростання. Останні місяці 2008 року ввійдуть в історію як одна з найбільш серйозних глобальних економічних криз, однак навряд чи на основі поведінки ринків можна робити які-небудь прогнози на майбутнє.
Це факт: зараз ніхто не знає, як може розвиватися ситуація в тому випадку, якщо сама по собі вона є безпрецедентною.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас