Курс долара до євро впав до мінімуму за 8 тижнів на побоюваннях недостатності коштів TARP — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс долара до євро впав до мінімуму за 8 тижнів на побоюваннях недостатності коштів TARP

Валюта
3252
Курс долара США впав до найнижчого значення за 8 тижнів на побоюваннях, що допомога автопрому США за рахунок коштів Troubled Asset Relief Program (TARP) залишить фінансовий сектор без захисту, повідомило агентство Bloomberg.
Долар до японської ієни коливається біля мінімуму за 13 років після того, як адміністрація президента Джорджа Буша оголосила в п'ятницю, що кошти, виділені для допомоги фінкомпаніям, можуть бути використані для порятунку General Motors Corp. і Chrysler LLC від колапсу. Долар дешевшає до інших світових валют на очікуваннях подальшого зниження базової процентної ставки Федерального резерву за підсумками засідання 15-16 грудня.
Євро на 8:34 у понеділок коштував $1,3473 у порівнянні з $1,3369 на кінець попереднього торговельного дня. Курс японської валюти до єдиної європейської склав на 8:34 мск у понеділок 122,36 ієни проти 121,83 на закриття ринку в п'ятницю.
Вартість японської валюти щодо долара виросла до цього часу до 90,83 ієни з 91,21.12 грудня курс долара падав до ієни до 88,53, що є найнижчим значенням із серпня 1995 року.
"Не існує значимих перешкод для подальшого зниження курсу долара до ієни, - стверджує Хідекі Амікура з Nomura Trust and Banking Co. - Направлення автовиробникам державних коштів, що раніше призначалися фінансовому сектору, може означати скорочення обсягів надаваної допомоги".
Білий дім побоюється, що крах одного або декількох провідних автовиробників ще більше поглибить економічну та фінансову кризу в США і приведе до різкого стрибка безробіття.
У четвер пізно ввечері Сенат через міжпартійні розбіжності не зміг прийняти план допомоги автопрому, уже прийнятий днем раніше Палатою представників. Після цього в п'ятницю міністерство фінансів США, змінивши свою колишню позицію, заявило, що готове саме надати фінансування автопрому.
Найбільша автомобільна компанія Сполучених Штатів General Motors уже близька до того, щоб одержати екстрений кредит Мінфіну США з коштів TARP. За даними The Wall Street Journal, кредити, які планує дати автопрому американська адміністрація, будуть, однак, меншими, ніж $14 млрд, які планував Конгрес. Можливо, вони будуть ближчі до $8 млрд. Раніше GM заявляла, що для виживання їй необхідно одержати до кінця року як мінімум $4 млрд.
Федеральна резервна система (ФРС) на дводенному засіданні, що завершиться у вівторок, як очікується, ухвалить рішення щодо нового зниження базової процентної ставки, а також, можливо, анонсує інші заходи щодо боротьби з рецесією, що охопила економіку США.
Американський ЦБ готовий у грудні продовжити пом'якшення політики, однак його можливості для подальшого зниження процентних ставок обмежені, говорив недавно голова Федерального резерву Бен Бернанке.
Виходячи з котирувань ф'ючерсів на рівень базової процентної ставки ФРС, імовірність її зниження на засіданні 16 грудня на 0,75 процентного пункту оцінюється ринком в 72%. Інші ставки промовляють на користь зменшення вартості кредитів овернайт до 0,5% з нинішніх 1. Опитані агентством Bloomberg експерти налаштовані більш обережно і скоріше схиляються до зниження до 0,75%.
"Долар продовжить зазнавати тиск доти, поки ми не побачимо дані про результат засідання ФРС. Він перестав бути безпечною валютою, і японська ієна і євро тільки виграють від цього", - вважає старший валютний аналітик Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Тоні Моррісс.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас