"Ъ": Малому і середньому бізнесу дадуть по три роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Малому і середньому бізнесу дадуть по три роки

3222
У Верховній раді був зареєстрований законопроект №3454 "Про внесення змін у ст. 17 закону 'Про оренду державного та комунального майна'", розроблений народними депутатами Володимиром Бондаренком (БЮТ), Ксенією Ляпіною (НУНС) і Тарасом Чорноволом (Партія регіонів). Парламентарії запропонували збільшити термін оренди майна для малого і середнього бізнесу з одного року до трьох років.
За словами помічника пана Бондаренка Сергія Злобіна, зараз діє указ президента про трирічну оренду держмайна, але місцеві органи влади в основному його ігнорують. Тому збільшення терміну оренди як державного, так і комунального майна буде сприяти економії коштів підприємців у період фінансової кризи.
Зараз малому і середньому бізнесу доводиться щорічно переукладати договори оренди і заново проходити перевірки всіх необхідних служб: пожежної охорони, санепідемстанції, газо-, водо- і теплозабезпечення. "Для того, щоб пройти перевірки тільки пожежників, необхідно підписати близько десяти договорів, - говорить пан Злобін. - З однією компанією укладаєш договір про підключення сигналізації, з іншою - на її обслуговування, із третьою - про її облік".
Перший заступник голови Держкомпідприємництва Андрій Гота відзначає, що його відомство пропонувало збільшити терміни оренди для малого і середнього бізнесу до п'яти років. "Цю пропозицію ми ініціювали в пакеті антикризових заходів. Втім, якщо депутати розробили схоже, але на три роки, то нехай приймають", - говорить він. За словами чиновника, підприємці в основному займають перші поверхи відомчих будівель, відкриваючи, наприклад, перукарні, нотаріальні контори, автосервісні служби.
Член Ради підприємців при Кабінеті міністрів Лариса Татаринцева розповідає, що здавані в оренду місцевою владою приміщення знаходяться переважно в комунальній власності і найчастіше вимагають капітального ремонту, обладнання спеціальних під'їздів до них та облагороджування прилеглих територій. Тому навіть трирічного терміну оренди буде недостатньо, щоб виконати необхідні роботи. "Оптимальний термін - десять років. А що таке один рік і новий конкурс, особливо якщо в бізнесу є специфічні умови - прив'язка адреси до ліцензії. Що потім? Переоформлювати ліцензії?" - обурена пані Татаринцева.
Президент аналітичного центру "Академія", екс-глава Держкомпідприємництва Олександра Кужель також вважає прийнятним більш тривалий термін - наприклад, п'ять років. За її словами, також потрібно внести зміни в закон "Про місцеве самоврядування", тому що Верховна рада не може вирішувати за місцеві органи влади, як їм розпоряджатися комунальною власністю. "Це однаково що Київрада приймала би рішення щодо держвласності", - говорить вона.
Наталя Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас