Заборонити не можна знімати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заборонити не можна знімати

Кредит&Депозит
5095
"Нацбанк дозволив дочасно забирати гроші з банків!" - повідомили в п'ятницю ввечері більшість вітчизняних ЗМІ. Але із цим рішенням відбулася майже детективна історія. Наступного дня представники НБУ заявили, що їх неправильно зрозуміли: заборона залишається в силі.
У п'ятницю ввечері стало відомо, що Нацбанк скасував постанову від 13 жовтня, що забороняла дочасно знімати гроші із вкладів. Заборону ввели, щоб попередити руйнування фінансових установ, коли вкладники в терміновому порядку забирали свої накопичення з банків і купували долари.
Однак уже в суботу НБУ повідомив, що дочасне вилучення грошей залишається під забороною. "Ніхто нічого не скасовував", - заявив перший заступник голови правління НБУ Анатолій Шаповалов. За його словами, змінилося формулювання заборони. А плутанина в повідомленнях виникла через те, що журналісти неправильно зрозуміли суть змін.
Дійсно, у новій постанові НБУ від 4 грудня сказано: "Банки зобов'язані приймати всі необхідні заходи щодо забезпечення позитивної динаміки збільшення обсягів депозитів з метою недопущення дочасного повернення коштів, розміщених вкладниками". Зате в поясненні для голів правління банків сказано прямо: "Банкам заборонено дочасно повертати депозити".
Однак самі банкіри сприймають скасування жовтневої заборони просто як дозвіл на зняття коштів і вже бояться масового відтоку коштів з банків. "Я сподіваюся, у понеділок вони одумаються і приймуть нову постанову про заборону дочасного зняття", - сказав керівник одного з найбільших банків.
На його думку, у новій постанові немає безумовної заборони на дочасне зняття коштів, а лист керівникам банків, у якому така заборона чітко сформульована, не має юридичної сили. "Постанова НБУ має значення для всіх громадян, а лист керівникам банків можна повісити на цвях, він не має значення", - іронізує банкір.
Нову постанову НБУ було датовано четвергом, 4 грудня. А стало відомо про неї тільки в п'ятницю ввечері, коли всі банки вже закрилися. Наступного дня, у суботу вранці, з'явився лист банкам, що забороняє зняття грошей.
Таким чином, зняти гроші змогли б тільки ті, хто вчасно довідався про скасування заборони. Однак припущення про те, що заборона була скасована на один день спеціально для "обраних", у Нацбанку вважають надуманим. "Це не відповідає дійсності", - рішуче заявляє Анатолій Шаповалов.
Усього за жовтень клієнти забрали з банків 22,8 млрд. грн. У листопаді, коли заборона на дочасне зняття вже діяла, було виведено близько 6 млрд. грн. - за рахунок того, що люди знімали гроші з поточних рахунків.
Кредитам наказали подешевшати
Нова постанова НБУ вводить ще кілька заходів. Чиновники радять банкірам не підвищувати ставки з кредитів.
Власникам банків наказано збільшити капітал своїх установ, а якщо грошей немає - продати банк. Крім того, введені нові обмеження на правила покупки валюти.
Так, банкам заборонено купувати валюту для розрахунків за імпорт, що "не ввозиться на територію України і призначений для перепродажу".
Крім того, банкіри зобов'язані скоротити на 10% витрати, що призведе до звільнень, а також урізати премії, виплачувані керівникам банків. Пропонується також заново оцінити всі застави, під які видані кредити
Влад Головін
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас