Експерт: Поступка продавців при продажу вторинного житла у Києві складає в середньому 20-25% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Поступка продавців при продажу вторинного житла у Києві складає в середньому 20-25%

Нерухомість
1747
Продавці при продажі вторинного житла в Києві йдуть на зниження цін на 20-25%, при цьому в деяких випадках розмір торгу становить до 50%.
"Якщо рік тому поступки при переговорах становили 3-5%, то сьогодні - 20-25%, у деяких випадках - до 50%", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов.
За його словами, кількість угод купівлі-продажу вторинного житла в Києві в листопаді знизилася майже в 15 разів у порівнянні з листопадом 2007 року. При цьому він додав, що в грудні ситуація ще більше ускладниться.
"Ще жевріє надія, що з березня-квітня наступного року буде невелике пожвавлення на ринку землі, а потім - і на ринку вторинного житла", - прогнозує експерт.
За його даними, з початку року середня вартість 1 кв. м житла економ-класу в Києві в заявлених пропозиціях знизилася десь на 15%.
Відповідаючи на запитання, у якій валюті здійснюються угоди купівлі-продажу житла, він відзначив, що переважно в доларах США, тому що продавцеві сьогодні не вигідно одержувати гривню.
О.Рубанов також повідомив, що у зв'язку зі сформованою ситуацією на ринку, уже близько 30% ріелторських компаній були змушені згорнути свою діяльність.
Коментуючи ситуацію на ринку оренди столичного житла, президент Союзу повідомив, що у зв'язку зі скороченнями співробітників у столичних компаніях спостерігається відтік квартиронаймачів у Києві, зокрема, значно збільшилася пропозиція однокімнатних квартир.
"Пропозицій по однокімнатних квартирах дуже багато. Якщо квартира в гарному стані, біля метро, то вартість її оренди з початку року знизилася незначно - десь на 5%, тоді як оренда менш ліквідних квартир на Дарниці, Борщагівці подешевшала на 10-15%, у деяких випадках до 20%. Наприклад, на Троєщині здають двокімнатну квартиру за $450, і при цьому черга на неї не стоїть", - відзначив він.
При цьому О.Рубанов прогнозує подальше зниження вартості оренди житла в столиці, "принаймні, у найближчі три-чотири місяці".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас