Шлапак: Секретаріат Президента ніколи не ініціював обговорення планів "примусової конвертації валютних депозитів у національну валюту" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шлапак: Секретаріат Президента ніколи не ініціював обговорення планів "примусової конвертації валютних депозитів у національну валюту"

Кредит&Депозит
1772
Секретаріат Президента України ніколи не ініціював обговорень про плани "примусової конвертації валютних депозитів у національну валюту". Про це повідомив перший заступник голови Секретаріату Президента України Олександр Шлапак, повідомляє прес-служба глави держави.
В окремих засобах масової інформації стали з'являтися повідомлення про плани, які нібито обговорюються представниками Секретаріату Президента України з банкірами, щодо примусової конвертації валютних депозитів у національну валюту.
За словами О.Шлапака, Секретаріат Президента України ніколи не ініціював таких обговорень, більше того - вважає саму ідею такої конвертації надзвичайно шкідливою.
Велику стурбованість викликає факт появи такої заяви на тлі уповільнення темпів вилучення громадянами депозитів з банків, і навіть зростання їх в іноземній валюті, а також істотного скорочення спекулятивного попиту на іноземну валюту на міжбанківському ринку.
"Звертаю увагу громадян, що поширення цієї інформації відбулося через два тижні після події, на яку йде посилання, - наради в Національному банку, після якої журналісти мали можливість вільно спілкуватися з усіма її учасниками і жоден з них ні відкрито, ні анонімно не робив відповідних заяв", - відзначає О.Шлапак.
"Із усього цього я роблю висновок про відверто замовлений характер цього повідомлення. Журналісти, які під прикриттям нібито анонімного джерела поширюють сфабриковані повідомлення, направлені на порушення панічних настроїв населення, повинні бути притягнуті до відповідальності".
Як відзначає перший заступник голови президентського Секретаріату, свобода слова має свої межі і публікація неправдивої інформації з метою завдати шкоди національній безпеці держави не може залишитися безкарною.
"Мною готуються відповідні запити в СБУ, до "Газети 24", що виступила першоджерелом цієї неправди і звернення до суду з метою змусити всі ЗМІ, які до цього причетні, спростувати вищезгадане повідомлення. Крім того, вважаю за необхідне домогтися рішення суду про тимчасову заборону на публікації повідомлень, спрямованих на підігрівання паніки в громадян, як це зроблено в окремих європейських країнах, і з посиланням на анонімні джерела", - відзначає О.Шлапак. "Звертаюся до наших громадян. Непорушність права власності є одним з наших найбільших досягнень. Саме тому Президентом України відміталися і будуть відмітатися будь-які розмови про реприватизацію, примусову конвертацію депозитів або інші заходи, спрямовані на позбавлення правомірного власника його майна”, - заявляє О.Шлапак.
"Але ми повинні усвідомлювати, що є люди, зацікавлені в тому, щоб ви думали навпаки. Якщо вони доможуться мети - наші банки будуть коштувати дешевше, наші підприємства будуть віддавати за безцінь, наші робочі місця будуть втрачені. Сьогодні як ніколи потрібно бути мудрими, і намагатися зберегти надбання нашої держави. Без вас ми не зможемо цього зробити", - відзначив перший заступник голови Секретаріату Президента.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас