Позапланові втрати "Нафтогазу" в 2008 р. перевищили 5 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Позапланові втрати "Нафтогазу" в 2008 р. перевищили 5 млрд грн

Енергетика
549
Позапланові втрати НАК "Нафтогаз України" в 2008 р. склали понад 5 млрд грн, повідомляє прес-служба компанії.
Зокрема, заборгованість підприємств теплокомуненерго перед НАК "Нафтогаз України" на сьогоднішній день становить 1,2 млрд грн.
Відповідно до заяви компанії, це є одним з факторів, які негативно вплинули на рух оборотних коштів і зменшили їхню наявність у НАК, що привело до виникнення заборгованості "Нафтогазу" за поточні платежі, зокрема, за імпортований природний газ. Інша причина такого фінансового стану - сплата боргу з оплати ПДВ за імпортований в Україну в I кварталі 2006 р. газ у розмірі близько 1,6 млрд грн, відзначають у компанії.
З доходів поточного року НАК змушена була повністю погасити заборгованість підприємств ТКЕ за 2007 р. перед постачальниками імпортованого природного газу в розмірі 1,6 млрд грн. Однак підприємства ТКЕ продовжують накопичувати заборгованість цього року.
Відповідно до повідомлення, ситуація, що склалася з курсом національної валюти, також привела до незапланованих витрат "Нафтогазу". У фінансовому плані НАК як розрахункова позиція по зовнішніх контрактах був установлений курс гривні на рівні 5,05 грн/дол. У результаті зниження курсу гривні протягом жовтня-листопада незаплановані втрати компанії склали 600 млн грн.
Таким чином, позапланові втрати НАК протягом 2008 р. склали понад 5 млрд грн. Компанія відзначає, що ця сума фактично відповідає обсягу заборгованості НАК "Нафтогаз України" по поточних розрахунках (з урахуванням уже перерахованих коштів за вересень-жовтень поточного року) за імпортований природний газ.
Як повідомлялося, "Нафтогаз України" раніше обіцяв сплатити борг за вересень у сумі 380 млн дол. і почати виплачувати борг за жовтень. У той же час представники компанії стверджували, що загальна сума боргу становить 1,26 млрд дол.
У свою чергу прес-секретар RosUkrEnergo Андрій Кнутов сьогодні заявив, що станом на 15:00 за київським часом 2 грудня на рахунок компанії від НАК "Нафтогаз України" надійшло в цілому 268,7 млн дол., а загальна сума заборгованості становить на даний момент 2,195 млрд дол.
Крім того, офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов повідомив, що "Нафтогаз" попросив "Газпром" про відстрочку по розрахунках з газовим боргом за вересень і частково за жовтень. Переговори щодо врегулювання заборгованості сторони продовжать 3 грудня 2008 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас