ПІК пішов на дно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПІК пішов на дно

Фондовий ринок
5431
Група компаній ПІК припиняє свою діяльність в Україні. Ще місяць тому девелопер говорив, що залишиться працювати в країні, відмовившись при цьому від капіталомістких проектів і покупки промислових активів, але проблеми на рідному російському ринку змусили компанію переглянути своє рішення. На 30 червня боргове навантаження ПІК становило $1,6 млрд, з них короткострокове - $1,33 млрд. У компанії розраховували на фінансову допомогу з боку уряду Москви (ГК ПІК виграла великий тендер на будівництво житла на суму близько $870 млн). Але зараз в уряді готуються анулювати результати тендерів.
ГК ПІК закриває свій український офіс, заявив учора перший заступник гендиректора "ПІК-Україна" Володимир Кочетков-Сукач. За його словами, таке рішення було прийнято материнською компанією минулого тижня. "Нас повідомили, що офіс припиняє свою роботу і більшість співробітників будуть звільнені. Багатьох уже скоротили, але це не означає, що компанія зовсім іде з ринку: коли ситуація стабілізується, не виключено, що 'ПІК-Україна' відновить свою діяльність", - розповів Кочетков-Сукач, додавши, що також підпадає під скорочення. Гендиректор "ПІК-Україна" Володимир Фесенко спростував слова свого заступника, сказавши, що Володимир Кочетков-Сукач не має повноважень робити подібні заяви. Не підтвердила інформацію про закриття офісу в Україні і прес-секретар ГК ПІК Наталя Коновалова, відзначивши, що про майбутню діяльність українського офісу буде заявлено пізніше.
Один з найбільших у Росії девелоперів група компаній ПІК була створена в 1994 році. Торік побудувала в Росії 1,542 млн кв. м нерухомості. Виторг в 2007 році - $2,7 млрд, EBITDA - $939 млн. 41,9% акцій належить Кирилу Писарєву, 40,9% - Юрію Жукову, 17,2% - free float.
У жовтні Володимир Фесенко розповідав, що, на відміну від своїх російських колег-девелоперів "Інтеко" і Mirax Group, що заморозили проекти в Україні, ПІК не має наміру йти з українського ринку. Замість цього група змінила стратегію розвитку, відмовившись від капіталомістких проектів і покупки промислових активів, і планувала розвивати невеликі, максимально дохідні і недовгострокові проекти, а також заробляти на наданні послуги fee-девелопмента (як наймана компанія), говорив він.
Починаючи із травня капіталізація ГК ПІК знизилася з $13,456 млрд до $1,59 млрд (на 19 листопада; учора угод з акціями компанії в РТС і на ММВБ не було). У своєму листопадовому дослідженні російського ринку нерухомості банк UBS знизив справедливу вартість акцій ГК ПІК з $35,3 до $5,6 за папір. Компанія заморожує деякі проекти й у регіонах Росії, говорить старший аналітик російської "АнтантаПІОГлобал" Андрій Верхоланцев. За його словами, проблеми ГК ПІК на рідному ринку змушують девелопера "відмовлятися від тих проектів і ринків, які далекі від одержання грошової стадії". За даними UBS, боргове навантаження ПІК становить $1,6 млрд (дані на 30 червня), з них короткострокове - $1,33 млрд.
Проблемою для ПІК виявилися тендери уряду Москви на викуп квартир для соціальних програм міста. "В 2008 році компанія планувала одержати $2,6 млрд від продажів квартир, і частина цих коштів повинна була надійти за контрактами з урядом Москви", - розповідала аналітик UBS Катерина Красненко. У жовтні вхідна в ГК ПІК компанія "ПІК-Регіон" стала одним з переможців тендера, одержавши лот на 300 тис. кв. м (у середньому $2,91 тис./кв. м), або близько 24 млрд руб. ($870 млн). Але мерія не підписала контракти з переможцями і зажадала від забудовників додаткову знижку 12-17%. А за словами джерела, знайомого з перебігом проведення конкурсів, зараз московська влада готує документи про анулювання жовтневих торгів на міськзамовлення, а також про проведення нових, стартова ціна викупу по яких буде знижена на 17% і більше. "У компанії дійсно сподівалися на одержання коштів від міста, але історія з тендером затяглася", - сказав Володимир Кочетков-Сукач.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас