Moody's застерігає країни Балтії від можливої девальвації нацвалют — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's застерігає країни Балтії від можливої девальвації нацвалют

Валюта
533
Наслідки можливої девальвації нацвалют для країн Балтії можуть у довгостроковій перспективі виявитися катастрофічними у зв'язку з великою зовнішньою заборгованістю цих держав, заявив агентству Bloomberg аналітик міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service Кеннет Орчард.
"Економічних причин для девальвації зовсім небагато. Центральні банки та уряди цих країн почнуть всі можливі заходи, щоб уникнути девальвації. Вони будуть брати кредити за кордоном, звернуться в Міжнародний валютний фонд або в Європейський Центробанк", - вважає він.
Світова фінансова криза підсилює рецесію в Естонії і Латвії, що почалася раніше цього року, коли велика інфляція обмежила попит і виникла криза на ринку нерухомості.
У третьому кварталі 2008 року ВВП Латвії скоротився на 4,2% - це найбільш значний показник скорочення ВВП у Євросоюзі, а в Естонії ВВП зменшився на 3,3%. ВВП Литви - найбільшої із трьох країн - у липні-вересні збільшився на 3,1%, тим часом у третьому кварталі 2007 року зростання ВВП країни становило 10,5%.
За словами К.Орчарда, Moody's може незабаром знизити рейтинги балтійських країн.
Як повідомлялося раніше, за прогнозами Bank of America Corp., Литва, Латвія та Естонія можуть в 2009 році провести девальвацію своїх валют і, тим самим, відкласти введення євро, намагаючись запобігти рецесії.
Інфляція в країнах Балтії, що перевищує аналогічний показник у єврозоні в три рази, уповільнення економічного зростання та наслідки кредитної кризи приведуть до того, що в другій половині 2009 року ці країни відмовляться від підтримки нацвалют, відзначав раніше аналітик Bank of America у Лондоні Девід Хонер. Він вважає, що девальвація відбудеться не раніше, ніж ринки заспокояться.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас