Нацбанк обмежив вхід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк обмежив вхід

Валюта
10165
Нацбанк дозволив страховикам купувати валюту для оплати ризиків, переданих у страхування, і проведення виплат по "Зеленій карті".
Таке рішення міститься в роз'ясненні до антикризової постанови НБУ №319. Це дозволить страховому ринку без проблем купувати валюту для оплати переданих у перестрахування ризиків і проведення страхових виплат у випадку ДТП із іноземними водіями в Україні за договорами "Зеленої карти".
Правда, у роз'ясненнях мова йде про дозвіл покупки валюти тільки за договорами вихідного страхування і зігнорована діяльність зі страхування вхідних ризиків. "За пулинговою схемою працює не тільки "Зелена карта", але й, наприклад, Ядерний страховий пул. Крім того, багато українських страховиків приймають на перестрахування ризики з інших країн і для проведення виплати по цих ризиках їм доводиться купувати валюту, а ця постанова фактично забороняє покупку валюти", - ремствує Олена Машаро, віце-президент СК "Аска". Хоча, за її словами, банки і до роз'яснення НБУ продовжували перераховувати кошти за договорами перестрахування як вхідного, так і вихідного.
Подібні обмеження з боку НБУ можуть викликати скорочення обсягів переданих в Україну ризиків. За підсумками 2007 р. збільшення премій по вхідному перестрахуванню склало 461% і досягло позначки 112 млн. грн. У Ядерному страховому пулі поки не знають, як ця постанова відіб'ється на прийнятті іноземних ядерних ризиків у перестрахування. "Не знаю, чи торкнеться ця постанова наших ризиків. Поки ми одержуємо премії від вхідного перестрахування, перестраховуємо свої ризики, поки не бачимо ніяких змін", - розповів Володимир Захаров, гендиректор Ядерного страхового пула.
Але, на думку учасників пула, обмеження можливостей купівлі валюти може викликати недовіру до українського страхового ринку. "У нас стабільна, серйозна репутація в усім світі. Тому я сподіваюся, що це тимчасові заходи і вони на нас не відіб'ються. Страховий бізнес працює і по вхідному, і по вихідному перестрахуванню. Ми можемо не приймати на себе вхідні ризики, але вже багато ризиків прийняті і по них необхідно буде проводити виплати. До того ж пулингова система передбачає взаємне перестрахування ризиків. НБУ необхідно враховувати думку всіх учасників ринку та страхового і ядерного ринків. Мова йде про світовий масштаб страхування, і говорити, що ми закриємо перед іноземними страховиками двері, не можна", - говорить Ганна Пушкарьова, голова правління СК "Арма".
Страховики сподіваються, що банки все-таки будуть приймати замовлення на покупку валюти для виплат нерезидентам. Адже подібне обмеження існувало і раніше, але на вхідне перестрахування воно не поширювалося. "Мова йде про те, що всі потоки виходу валюти з України повинні перебувати під жорстким контролем. І раніше у всіх постановах НБУ норма про регулювання вхідного перестрахування ніколи не йшла окремим рядком. Так, проблеми з покупкою валюти для виплат існували, але якщо компанія має повідомлення про виплату, пакет документів, то банки на підставі цих документів приймають замовлення на покупку валюти. Думаю, що така схема буде діяти і зараз", - запевняє Алла Волошина, голова правління "Віейбі Ре".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас