НБУ обмежив доступ до річного рефінансування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ обмежив доступ до річного рефінансування

Валюта
1847
Національний банк України (НБУ) обмежив доступ до річного рефінансування для підтримки ліквідності, дозволивши залучати його тільки великим банкам.
Відповідне рішення закріплене постановою НБУ (№367), якою вносяться зміни в жовтневу антикризову постанову Нацбанку.
"Заявки на одержання такого (на термін до року) кредиту розглядаються щодо тих банків, які організовані у формі відкритих акціонерних товариств і статутний сплачений капітал яких становить не менше ніж 500 млн грн", - указується в постанові, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".
За встановленими у жовтні-2008 правилами, банки могли залучити в НБУ кредит на термін до одного року зі сплатою 15% річних, при зменшенні обсягу строкових депозитів на 2% за п'ять робочих днів.
Відповідно до постанови, у заставу під річні кредити рефінансування на підставі програм фінансового оздоровлення приймаються, серед іншого, акції/паї власників банків, які володіють не менше 5% статутного капіталу.
При цьому, оперативну підтримку рефінансуванням терміном до одного року банки можуть одержати лише при наданні Нацбанку в заставу акцій/паїв власників банків у розмірі не менше 51% статутного капіталу кредитно-фінансової установи.
Як повідомлялося, на 1 листопада в Україні діяло 182 банки, з яких лише 113 кредитно-фінансових установ є відкритими акціонерними товариствами. За даними НБУ, на 1 жовтня статутний капітал понад 500 млн грн мали 27 банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас