Кабмін рахує долар по 7 грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін рахує долар по 7 грн.

Валюта
20952
У розпорядженні "ЭИ" опинилися оновлені параметри програми соціально-економічного розвитку на 2009 р., підготовлені Кабміном. Основні макроекономічні показники розвитку економіки на 2009 р. підготовлені до розширеного засідання Кабміну з питань бюджету, що відбудеться на цьому тижні.
В уряді очікують, що падіння ВВП у наступному році складе близько 7%, а курс долара виросте до 7 грн.
Перше, що впадає в око - це відсутність у документі прогнозного коридору змін курсу долара. Очевидно, голова Мінфіну Віктор Пинзеник не зважився вставити в проект бюджету погоджені із МВФ 7,4 грн./$1. Але погодився з необхідністю зменшити всі прогнозні показники економічного розвитку, і навіть зробив їх більш песимістичними, ніж МВФ (фонд прогнозує падіння ВВП на 3%). Втім, розбіжності в цифрах можна пояснити різними курсовими прогнозами фонду та уряду.
Наприклад, експерти МВФ очікують, що номінальний ВВП наступного року складе 1176,6 млрд. грн. або $159 млрд. при середньорічному обмінному курсі на рівні 7,4 грн./$1. А Кабмін очікує збільшення номінального ВВП до 1113 млрд. грн. Легко підрахувати, що Кабмін одержує ті ж $159 млрд., тільки при курсі 7 грн./$1. Різницею в оцінках середньорічного курсу долара можна пояснити і розбіжності між Кабміном і МВФ щодо швидкості уповільнення вітчизняної економіки.
Інтерес в експертів можуть викликати і закладені в параметри розрахунку бюджету 2009 р. обсяги експорту, імпорту та дефіциту торговельного сальдо. Вірніше, зміни цих прогнозів на 2009 р. Так, якщо раніше Кабмін очікував дефіцит торговельного балансу на рівні $25,3 млрд., обсяги експорту - $108 млрд., обсяги імпорту - $133,3 млрд., то уточнені параметри передбачають скорочення дефіциту зовнішньоекономічної торгівлі до $5,6 млрд., зменшення обсягів експорту до $80 млрд., і стиснення імпорту до $85,6 млрд. У цілому, імпорт повинен скоротитися на 16% до показників 2008 р., а експорт - упасти всього на 10%.
Погодитися з такими розрахунками складно, особливо якщо подивитися, що зараз відбувається на ринку металургії, хімії і машинобудування. Сумнівно навіть те, що ми цього року досягнемо запланованих обсягів експорту $88,12 млрд., і імпорту - $101,8 млрд. (за січень-серпень експорт склав $46,87 млрд., імпорт - $59,36 млрд.). Наступного року обсяги експорту будуть ще нижчими від очікуваних. Скоротитися повинен й імпорт - девальвація гривні і жорстка монетарна політика Нацбанку впливає на обсяги ввезення в Україну товарів закордонного виробництва.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас