Чистий приплив іноземних інвестицій впав майже до 1 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чистий приплив іноземних інвестицій впав майже до 1 млрд дол.

Валюта
1316
Глобальна фінансова криза вже вплинула на приплив прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україну. В III кварталі Держкомстат зафіксував найменший з початку року чистий приплив ПІІ - $1,17 млрд, хоча із країни вивели всього $147 млн. Левову частку капіталу інвестори направили у фінансовий сектор, торгівлю та нерухомість. Втім, подальший приплив інвестицій під загрозою.
Експерти очікують, що під кінець року в Україну надійде на $2 млрд менше від очікуваного - $9 млрд. А в 2009 році залучення інвестицій знизиться до $7 млрд - менше буде вкладено в будівництво, нерухомість і торгівлю, говорять аналітики.
За даними Держкомстату, у січні-вересні приплив ПІІ склав $8,524 млрд. Чистий приплив інвестицій - з урахуванням відтоку ($659,4 млн), курсової різниці ($192,1 млн) і різних переоцінок - $8,079 млрд. Сумарний обсяг інвестицій до 1 жовтня досяг $37,621 млрд.
В III кварталі був зафіксований найменший з початку року чистий приплив ПІІ в економіку України - усього $1,17 млрд, повідомили вчора в Держкомстаті. В I і II кварталах нерезиденти направили в Україну набагато більше - $3,2 млрд та $2,96 млрд відповідно. У той же час, за розрахунками Держкомстату, у липні-вересні відтік іноземного капіталу скоротився до $146,8 млн (за I півріччя - на $512,6 млн), а портфель інвестицій через курсову різницю (у липні-вересні євро дешевшав до долара) знизився на $471,2 млн. З урахуванням цих факторів номінальний приплив ПІІ в III кварталі склав $1,82 млрд.
Першість за обсягом інвестицій, як і раніше, у Кіпру - в III кварталі резиденти вклали $226,5 млн (за дев'ять місяців - $2,587 млрд). Серед лідерів - Австрія, Голландія, Франція і Великобританія, що направили в Україну $447,2 млн (за дев'ять місяців - $1,684 млрд). Вилучили кошти компанії з Угорщини (-$24,6 млн), Росії (-$10,3 млн) та Італії (-$2,8 млн).
Найбільш привабливими для інвестування були фінансовий сектор, торгівля та операції з нерухомістю, які проте одержали коштів менше від звичайного. Нерезиденти вклали в їхній розвиток $933,7 млн, збільшивши обсяг інвестицій до $4,5 млрд. Знизилися вкладення тільки у виробництво продуктів харчування, напоїв і тютюнових виробів (на $7,7 млн).
Прогнози експертів невтішні. На думку директора Бюро економічних і соціальних досліджень Валерія Гладкого, збільшення інвестиційних ризиків країн Центральної та Східної Європи, погіршення платіжного балансу України, відсутність приватизації і неприйняття бюджету-2009 на тлі політичної нестабільності в IV кварталі викличуть скорочення припливу інвестицій ще на $700 млн. "Ніхто не хоче купувати активи інших країн - у західних інвесторів вистачає своїх проблем", - говорить аналітик ІГ "Сократ" Михайло Сальников.
Падіння обсягу інвестицій наприкінці року проявиться в будівництві, нерухомості і банківській сфері. "Приплив капіталу в банки завершився в першій половині року. Всі привабливі активи продані, залишилися дрібні банки, від продажу яких можна виручити $100-200 млн, - відзначає Гладкий. - Але й ця сфера стає непривабливою для зовнішніх інвесторів. Усі очікують падіння капіталізації і збільшення частки проблемних кредитів". Тому експерти знижують свої прогнози на цей рік з $11,5 млрд до $9-10 млрд.
Передумов для поліпшення ситуації в наступному році також нема, упевнена аналітик ІК Dragon Capital Олена Білан. У її компанії очікують приплив інвестицій у розмірі $7-7,5 млрд і прогнозують, що торгівля, нерухомість і будівництво взагалі зупиняться в розвитку. "Торгівля залежить від кредитів, які зараз одержати дуже складно", - пояснює експерт. "Інвестори утримаються від вкладень у нерухомість. Ринок був перегрітий, діяв спекулятивний фактор - нерухомість купувалася для перепродажу. Такого вже не буде", - вважає Валерій Гладкий. Можливо, навіть підготовка до Євро-2012 не поліпшить ситуацію. "2012 рік далеко, тому інвестори перечекають кризу і почнуть вкладення до 2010 року", - говорить Сальников.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас