Браун: Саміт G20 - крок до "нового Бреттон-Вуду" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Браун: Саміт G20 - крок до "нового Бреттон-Вуду"

298
Британський прем'єр-міністр Гордон Браун зумів домогтися, щоб вашингтонський саміт G20 прийняв його основні вимоги щодо реформи глобальної системи регулювання економіки і поновлення торговельних переговорів у Досі, пише Wall Street Journal.
Хоча поки і неясно, чи стануть формулювання комюніке - місцями, досить туманні - розпорядженнями щодо реформи глобального регулювання, і чи приведе поновлення переговорів до торговельної угоди, Браун говорить, що підсумки саміту відкрили шлях до "всесвітнього економічного видужання".
"Це шлях до нового Бреттон-Вуду. Зовсім ясно, що ми намагаємося побудувати нові інститути для майбутнього", сказав Браун. Прем'єр-міністр мав на увазі зустріч західних лідерів у Бреттон-Вуді в 1944 році, де вони розробили основи післявоєнного фінансового порядку і створили Міжнародний Валютний Фонд (МВФ). Саміт G20 заявив про необхідність реформи деяких створених тоді інститутів, у тому числі МВФ.
Браун задоволений і формулюваннями на підтримку "фіскальних заходів для швидкої стимуляції внутрішнього попиту", оскільки він збирається провести саме такі заходи в себе в країні. Інші положення комюніке, яких наполегливо домагалася Великобританія, включають вимоги своєчасного розкриття ризиків пов'язаних з комплексними фінансовими продуктами та ув'язування бонусів у банківській галузі з довгостроковими результатами.
Однак деякі положення комюніке досить туманні і можуть бути витлумачені по-різному, як от: "Ми будемо утримуватися від створення нових бар'єрів для інвестицій або торгівлі товарами та послугами". Браун, однак, розглядає досягнуту угоду як принципову відмову від протекціонізму в умовах, коли уряди шукають популярних заходів для боротьби із кредитною кризою.
"Ми погодилися в тому, як важливо зараз відмовитися від протекціонізму, не замикатися в собі", заявив Браун. "Це була дуже велика тема на саміті".
За словами Брауна, уряди країн G20 дали вказівки своїм міністрам торгівлі розробити основні умови мирової торговельної угоди під кінець року. "Це перший випадок, коли зустріч світових лідерів дала вказівки міністрам дійти згоди, і я думаю, що протягом декількох тижнів угода в нас буде", сказав він.
Торговельні переговори в Досі перервалися в липні в результаті конфлікту деяких країн, що розвиваються, зі США щодо таких питань як сільськогосподарські субсидії. Оптимізм Брауна відносно їх поновлення розділяють небагато людей.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас