Падіння фондового ринку США виявляє все більше привабливих можливостей для вкладень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння фондового ринку США виявляє все більше привабливих можливостей для вкладень

Фондовий ринок
294
Інвесторів, ймовірно, чекає збереження потоку негативних новин, що стосуються як стану економіки, так і корпоративних прибутків, однак з'являється все більше привабливих можливостей для вкладення коштів в акції окремих компаній, пише газета The Wall Street Journal.
Обвалення фондового ринку США за останні два місяці призвело до падіння вартості паперів безлічі компаній нижче рівнів, що відзначалися в часи останнього "ведмежого" ринку в 2002 році. Котирування близько третини акцій індексу S&P 500 у цей час менше, ніж вони були десять років тому.
Падіння котирувань декількох компаній, особливо у фінансовому та автомобільному секторах, а також у сфері житла, обумовлено чіткими причинами. Однак навіть за межами цих галузей, найбільш потерпілих від кредитної кризи та поглиблення економічного спаду, багато паперів подешевіли до історично низьких рівнів.
Згідно з даними JPMorgan Securities, кількість акцій, для яких коефіцієнт відносини вартості до прибутку за один рік становить менш 10, дорівнює 61% - це максимальний рівень з початку 80-х років.
"Ведмежі" ринки дають можливість купити акції кращих компаній без сплати додаткової премії, - відзначає президент Hokanson Associates Нейл Хокенсон. - Проблема в тому, що на такому ринку можна помилитися на 10-20%, перш ніж почнеться потрібний рух котирувань".
У зв'язку з цим Хокенсон рекомендує своїм клієнтам поступово купувати фіксовані пакети акцій, а не брати на себе ризики, роблячи великі покупки.
Проблема полягає в тому, що акції оцінюються як за їх вартістю, так і за основними показниками компанії. У тому випадку, якщо прибуток і продажі продовжують знижуватися, то папери, які ще нещодавно здавалися дешевими, стають дорогими. Крім того, вартість акцій може залишатися низькою протягом декількох років у тому випадку, якщо економіка країни вступить у період затяжної депресії, як це було в 70-і роки.
Вже зараз ціни багатьох акцій свідчать про те, що інвестори очікують падіння прибутків компаній майже вдвічі в порівнянні з досягнутими раніше піками. "Ми не знаємо, наскільки глибокою і тривалою буде ця рецесія, тому важко сказати, в який момент скорочення корпоративних прибутків досягне свого дна", - заявив "стратег" JPMorgan з фондових ринків Томас Лі.
Як статистичні, так і корпоративні дані, опубліковані наприкінці минулого тижня, не дали ніяких натяків на те, що світло наприкінці тунелю вже видно, пише газета. Роздрібні продажі в США впали в жовтні на рекордні 2,8%, Sun Microsystems оголосила про намір скоротити 18% співробітників, а Nokia знизила прогноз продажів мобільних телефонів на цей рік.
Статистика, що вийде на цьому тижні, імовірно, покаже найзначніше за 60 років зниження споживчих цін у США в жовтні, а також скорочення ділової активності у виробничому секторі і подальше погіршення ситуації на ринку житла, прогнозують аналітики, опитані агентством Bloomberg.
Споживчі ціни (індекс PPI), як очікується, впали минулого місяця на 0,8%, що є максимальним зниженням з 1949 року. Вартість сировини зменшується на тлі ослаблення глобальної економіки, що сприяє скороченню споживчих витрат, що, у свою чергу, змушує виробників опускати ціни на свою продукцію.
Індекс PPI Core, у розрахунок якого не входять ціни на продукти харчування та енергоносії, збільшився минулого місяця на 0,2%, прогнозують аналітики.
Ослаблення інфляції дає можливість Федеральній резервній системі (ФРС) США знову знизити базову процентну ставку в надії обмежити негативні наслідки фінансової кризи для економіки, думають експерти.
"Падіння цін на енергоносії та інші види сировини змінило картину інфляції, - відзначає старший економіст Moody's Economy.com Райан Світ. - На тлі сповзання американської економіки в більш глибоку, ніж очікувалося раніше, рецесію, необхідно нове зниження ставки ФРС". У цей час ставка американського ЦБ становить 1%, останній раз вона була зменшена 29 жовтня - на 0,5 процентного пункту.
"Глобальна рецесія знаходить своє відображення в ослабленні інфляції, - заявив головний економіст з американських ринків IHS Global Insight Найджел Голт. - У сировинній галузі може спостерігатися навіть дефляція".
Дані про зміну споживчих цін у США в жовтні будуть опубліковані 19 листопада о 16:30 . У цей же час міністерство торгівлі оприлюднить дані про будівництво будинків у жовтні. Число новобудов, як очікується, скоротилося минулого місяця до 780 тис. у річному вирахуванні - мінімального рівня з 1959 року.
Поглиблення економічного спаду приводить до падіння продажів компаній, змушуючи їх скорочувати виробництво та робочі місця. Так, Ford Motor Co. планує тимчасово згорнути виробництво на 9 заводах у Північній Америці після падіння виторгу в США на 18% цього року. Незважаючи на скорочення обсягу виробництва в різних галузях економіки, загальний показник промвиробництва, згідно з прогнозом експертів, збільшився в жовтні на 0,2%, що обумовлено поновленням роботи підприємств у північній частині узбережжя Мексиканської затоки, закритих місяцем раніше через урагани.
ФРС оприлюднить жовтневі дані про темпи зміни промвиробництва в понеділок о 17:15 .
Індекс випереджальних економічних індикаторів за жовтень, що розраховує дослідницька організація Conference Board, як очікується, також буде свідчити про триваюче ослаблення економічної активності. Цей індикатор у жовтні впав на 0,6% після підвищення на 0,3% у вересні, прогнозують аналітики. Значення індексу буде опубліковано 20 листопада о 18:00.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас