В Україні пожежним, у міліцію і швидку допомогу з міських телефонів ще можна додзвонитись за старими номерами: 01, 02, 03 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні пожежним, у міліцію і швидку допомогу з міських телефонів ще можна додзвонитись за старими номерами: 01, 02, 03

1211
В Україні починається перехід на нову систему телефонної нумерації.
Такі строки встановлені у відповідному плані переходу, затвердженому наказом Міністерства транспорту та зв'язку №1200 від 29 вересня та оприлюдненому в базі законодавства Верховної Ради.
Відповідно до документа, до 15 листопада пройшло оповіщення операторів про майбутні зміни, а потім почнеться оповіщення населення операторами про зміну системи нумерації.
Із цієї ж дати почнеться процес переведення служб екстреного виклику з номерів формату "0Х" до форматів "10Х" і "11Х", а також довідково-інформаційних служб до форматів "15Х", "17Х", "18Х". Безкоштовне переоформлення у зв'язку із цим дозволів на користування короткими номерами буде проводитися в листопаді-грудні 2008 року.
У той же час, як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" оператори чергових служб пожежних (01), міліції (02), швидкої допомоги (03) і в службі газу (04), з міських телефонів, як і раніше, можна дзвонити за цими номерами. Формати набору номерів "10Х" і "11Х" використовуються для мобільних операторів.
Раніше для додзвону до цих служб із мобільного телефону потрібно було набирати міжміський код і номер телефону. Приміром, для виклику швидкої допомоги в Києві доводилося набирати 8-044-03. У той же час, формат набору номерів "10Х" з мобільного існує вже давно.
З лютого 2009 року Національна комісія регулювання зв'язку (НКРЗ) та оператори телекомунікацій почнуть оповіщення населення про подальшу зміну кодів виходу на міжміські, міжнародні і національні мережі. У червні-вересні, відповідно до плану, повинна пройти перереєстрація в НКРЗ кодів зон призначення і кодів мереж операторів з формату "0ХХ" у формат "ХХ". Сам процес переходу на використання таких кодів зон і мереж, а також заміна міжміського префікса з "8" на "0" і міжнародного префікса з "10" на "00" намічена на жовтень-листопад 2009 року. Тоді ж, за планом міністерства, Київській області буде виділений окремий зональний код "45".
Протягом 2009-2010 років оператори телекомунікацій при контролі міністерства та НКРЗ повинні будуть ввести нумерацію для загальнонаціональної екстреної служби "0112", а також загальнонаціональної інформаційної служби "0118Х". Планується також введення нумерації для міжнародних екстрених викликів "00112".
Протягом 2009-2012 на новий формат будуть переводитися виклики місцевих міжміських і міжнародних глобальних послуг (типу "8800", "8900").
На 2010-2012 роки планом намічений процес переходу до альтернативного вибору мереж та операторів, до уніфікованого формату кодів додаткових послуг.
Процес переходу на нову систему нумерації викликав серйозні дискусії в 2007 році, коли Київська філія "Укртелекому" 9 липня оприлюднила плани з 5 вересня змінити короткі номери екстрених та інформаційно-довідкових служб у зв'язку із заміною аналогового вузла спецслужб на цифровий. "Укртелеком" планував до кінця 2007 року провести подібні зміни по всій країні.
Інформаційний холдинг "059" разом із Союзом перевізників України, а також профспілка таксистів у липні 2007 року оголосили про намір вимагати скасування рішення "Укртелекому" про зміну коротких номерів екстрених та інформаційно-довідкових служб відповідно до чинного плану. Заступник голови правління "Укртелекому" Ігор Сиротенко 15 серпня 2007 року повідомив про припинення компанією робіт з переходу на нову систему скороченої нумерації.
У результаті переговорів представники Мінтрансзв’язку, НКРЗ, ВАТ "Укртелеком", а також компаній-користувачів коротких номерів 1 листопада 2007 року підписали угоду, що передбачає умови переходу на нову систему скороченої нумерації для екстрених і довідкових служб.
Основним пунктом угоди було переміщення дійсних комерційних користувачів коротких номерів, зокрема, платних довідкових служб і служб таксі, з номерів формату 0ХХ на номери формату 15ХХ зі збереженням останніх двох цифр номера. При цьому в раніше запланованому для ренумерації діапазоні 16ХХ планується видача коротких номерів новим користувачам. ВАТ "Укртелеком", тоді ж погодилося протягом двох місяців за свій рахунок інформувати абонентів, що дзвонять за старими номерами, про переведення номерів за допомогою автовідповідачів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас