Єврокомісія створює конкурента "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія створює конкурента "Газпрому"

Енергетика
1224
Єврокомісія запропонувала створити Caspian Development Corporation для закупівлі газу в Середній і Центральній Азії, координації інвестицій у розвиток видобутку нафти та газу в регіоні і транспортування енергоносіїв. Проект став частиною пакета заходів з енергобезпеки Європи до 2050 року. По суті, він покликаний зруйнувати монополію "Газпрому" у поставках середньоазіатського газу в ЄС. Для України ці домовленості можуть означати збільшення ціни на середньоазіатський газ і необхідність переходу на російське паливо.
Наприкінці минулого тижня Єврокомісія представила другий стратегічний пакет заходів з енергобезпеки Євросоюзу до 2050 року. Серед першочергових заходів значиться створення Caspian Development Corporation для закупівлі і транспортування природного газу із Центральної та Середньої Азії через Каспійське море в обхід Росії. Корпорація повинна інвестувати в інфраструктуру з видобутку газу в Туркменії і Казахстані та у створення Транскаспійського газопроводу. Кінцевою метою проекту є створення південного газового коридору для транспортування 60-120 млрд кубометрів газу на рік у ЄС, включаючи газопроводи Nabucco і Транссахарський (споживання ЄС - 500 млрд кубометрів на рік), і зниження залежності Європи від Росії.
Уже найближчим часом антимонопольні органи ЄС розглянуть можливість прямих закупівель каспійського газу на предмет дотримання законів про конкуренцію, а Єврокомісія запросить "представників відповідних країн (Туркменії, Казахстану, Азербайджану) на міністерському рівні для узгодження графіка укладання з ними угод".
До середини 2009 року будуть визначені інші перешкоди на шляху завершення проекту, про які доповідатимуть Європейській раді і парламенту. Втім, Максим Шеїн з "Брокеркредитсервісу" відзначає, що для прокладання Транскаспійського газопроводу крім інвестицій потрібна ще й згода Росії та Ірану, які виступають проти. Та й наповнювати цей трубопровід поки нема чим - Туркменія висловила готовність додатково експортувати тільки 10 млрд кубометрів газу на рік.
У цей час ЄС імпортує 61% споживаного газу. За оцінками Єврокомісії, до 2030 року Європа буде імпортувати 84% газу. Частка російського газу в європейському імпорті зараз становить 42%. "Ціни на енергоносії виросли в ЄС за останній рік у середньому на 15%. При цьому 54% енергії Європи імпортується та обходиться в 700 євро для кожного громадянина ЄС. Ми повинні терміново вжити заходів зі скорочення нашої залежності від імпорту", - пояснив голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. Загальна вартість заходів, направлених на зниження газової залежності, становить 2 трлн євро. Єврокомісія пропонує крім південного газового коридору побудувати парк вітряних електростанцій і парк електростанцій на сонячній енергії.
Те, що ця ініціатива не буде відкладена в довгий ящик, продемонструвала в п'ятницю канцлер Німеччини Ангела Меркель. Вона пообіцяла президентові Туркменії Гурбангули Бердимухамедову допомогу в модернізації інфраструктури нафтогазових виробництв. Німеччина, за словами пані Меркель, могла б зробити "дуже цікаві пропозиції" щодо розширення інфраструктури Туркменії в нафтовому і газовому секторах. У п'ятницю же в Баку під час четвертого енергосаміту була прийнята декларація, у рамках якої вирішено скоординувати та прискорити дії зі створення транспортних маршрутів газу, у тому числі через території Грузії і Туреччини, включаючи, наприклад, Interconnector (Туреччина-Греція-Італія), Nabucco (альтернативний російському South Stream проект газопроводу із Середньої Азії в Європу). Під декларацією поставили підписи представники Азербайджану, Болгарії, Угорщини, Греції, Грузії, Італії, Латвії, Литви, Польщі, Румунії, США, Туреччини, України, Швейцарії, Естонії та Єврокомісії.
Втім, Україна від ініціативи Єврокомісії лише програє, упевнений незалежний експерт Кирило Чуйко. На його думку, поява навіть гіпотетичної можливості диверсифікувати ринки збуту приведе до того, що Туркменія, Казахстан та Узбекистан підвищать ціни на газ для України до рівня європейських. "У ЄС газ зараз коштує $450-470 за тисячу кубометрів, тоді як для України ціна середньоазіатського газу навіть із урахуванням його зростання не повинна була перевищувати $250-260, - відзначає пан Шеїн. - Таким чином, швидше за все, 'Газпрому', щоб зберегти низькі ціни для України, у наступному році доведеться поставляти в країну російський газ".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас