Нова технологія дозволить створювати алмази будь-якого розміру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова технологія дозволить створювати алмази будь-якого розміру

631
Учені Інституту Карнегі у Вашингтоні створили нову технологію загартовування алмазів, що дозволяє одержувати штучні камені будь-яких розмірів. Про це повідомляє New Scientist, а стаття опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.
Одним з методів одержання штучних алмазів є їхнє формування із суміші водню та вуглецевовмісного газу (пропану, ацетилену) на спеціальній підкладці. При цьому досягається досить висока швидкість зростання - до 150 мікронів на годину, однак алмази, що виходять при цьому, містять велику кількість домішок.
Для позбування від них використовується дорогий процес відпалення: діаманти піддаються впливу високих температур при високому тиску. Крім вартості цього процесу перешкодою для повсюдного впровадження є обмеження на розмір одержуваних алмазів. Найбільші на сьогоднішній день штучні камені важать не більше 34 каратів і не перевершують завширшки одного сантиметра.
Дослідникам удалося створити нову технологію відпалення, у якої немає зазначених недоліків. Відпалення відбувається при низькому тиску у високотемпературній водневій плазмі. Це дозволяє, за словами дослідників, знизити вартість, оскільки немає необхідності в підтриманні високого тиску. З іншого боку, нова технологія не накладає умов на розміри каменю. У теорії здається можливим одержувати алмази будь-якої величини.
Дослідники вважають, що їхня технологія знайде застосування в промисловості, зокрема для створення лінз для лазерів. Крім цього через свою виняткову твердість алмази використовуються для створення різальних інструментів.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас