Підтримана МВФ антикризова програма передбачає жорстку монетарну політику і стабільність валових резервів НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підтримана МВФ антикризова програма передбачає жорстку монетарну політику і стабільність валових резервів НБУ

Валюта
1833
Впровадження в Україні режиму гнучкого обмінного курсу та обмеження приросту грошей в обігу до введення режиму інфляційного таргетування є основними положеннями дворічної антикризової програми української влади, говориться в повідомленні Міжнародного валютного фонду (МВФ) про підтримку цієї програми стабілізаційним кредитом stand by на $16,4 млрд.
"Впровадження режиму гнучкого обмінного курсу допоможе Україні краще поглинати зовнішні шоки. "Широкі гроші" будуть короткостроковим якорем для монетарної політики до того часу, поки може бути впроваджений режим інфляційного таргетування", - відзначається в прес-релізі фонду в четвер.
Відповідно до нього, очікується, що темп зростання "широких грошей" скоротиться в 2009 році до 9,4% з 37,2% цього року і 51,7% - у минулому, "базових грошей" - відповідно, до 10,9% з 33% в 2008 році і 46% - в 2007 році.
Прогнозується, що обсяг кредитів недержавному сектору зменшиться в наступному році на 9,8% після зростання на 40,9% цього року і на 74% - у минулому.
У повідомленні відзначається, що в жовтні через інтервенції Національного банку України (НБУ) для підтримки гривні його валові резерви скоротилися з $38 млрд до $32 млрд, однак виконання антикризової програми та підтримка МВФ дозволить стабілізувати їх на рівні $31,4 млрд на кінець цього року і $30,7 млрд - наступного.
При цьому загальний зовнішній борг, як очікується, збільшиться в 2009 році з 54,3% валового внутрішнього продукту (ВВП) до 78,2% ВВП, при цьому зростання номінального ВВП прогнозується всього на 12% - до 1,112 трлн грн.
У повідомленні підкреслюється, що програма передбачає відмову від контролю над обмінним курсом так швидко, як це буде можливо, з поліпшенням операцій на цьому ринку, включаючи скасування податку на такі операції і більш прозору політику інтервенцій НБУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас