Нацбанк закриває обмінні пункти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк закриває обмінні пункти

Валюта
15978
У рамках антикризових заходів Національний банк України істотно посилив обмеження на готівковому валютному ринку. Із учорашнього дня банкам заборонено встановлювати курс продажу іноземної валюти вище, ніж офіційний курс, визначений НБУ на цей день. Також з 5 до 3% знижена максимальна різниця між ціною продажу та покупки готівкової валюти.
Крім цього, НБУ вимагає від комерційних банків до 1 січня 2009 року позбутися від обмінників, що працюють на підставі агентських угод. За оцінками експертів, це приведе до закриття 95% обмінних пунктів, що працюють у цей час.
Банкіри вважають, що настільки тверді заходи НБУ приведуть до активізації чорного ринку.
Нацбанк заборонив установлювати готівковий курс продажу валюти вище офіційного курсу. А з нового року в Україні зникне більшість обмінних пунктів
Нацбанк також заборонив фінустановам змінювати обмінні курси протягом дня. Також фінустанови зобов'язані куплену протягом дня іноземну валюту продати в цей же робочий день. Якщо весь обсяг валюти не був реалізований, то наступного дня курс продажу повинен бути переглянутий убік зниження. Такі правила є в постанові НБУ №353, що була розіслана вчора всім комерційним банкам.
Банкіри вважають, що настільки тверді заходи НБУ приведуть до активізації чорного ринку. "Обсяги чорного ринку збільшаться в рази і виростуть - до значних розмірів це однозначно", - прогнозує заступник голови правління Експобанку Ростислав Коган.
Крім цього, НБУ своєю постановою №353 вимагає від банків до початку 2009 року перейти на продаж і покупку валюти тільки через власні банківські каси і відмовитися від послуг обмінників, що працюють за агентськими угодами. По суті це означає, що НБУ "виганяє" з ринку 95% обмінних пунктів. В одному тільки Києві таких обмінників більше 500. "На початку після закриття обмінок банки не будуть справлятися з напливом клієнтів, що бажають обміняти валюту. Це викличе серйозну критику НБУ", - говорить скарбник одного з великих банків. Втім, є й альтернативна точка зору. "Процедура скорочення обмінників в Україні проходить уже 10 років природно. Постанова Нацбанку просто прискорить цей процес. Кількість банківських установ на душу населення в Україні настільки висока, що дозволить легко обходитися без обмінних пунктів", - говорить голова правління Укрпромбанку Олександр Солтус.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас