ЄЦБ, Банк Англії знизять у четвер ставки на 0,5 процентного пункту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ, Банк Англії знизять у четвер ставки на 0,5 процентного пункту

Валюта
403
Європейський центральний банк (ЄЦБ) і Банк Англії в четвер знизять базові процентні ставки на 0,5 процентного пункту, прогнозують аналітики, опитані агентством Bloomberg.
ЄЦБ, як очікується, зменшить ставку до 3,25% річних з поточного рівня 3,75% річних, Банк Англії - до 4% річних з поточних 4,5%.
Європейський центробанк, що вживає серйозних заходів для підтримки фінансової системи в умовах кризи, надав банкам регіону рекордний обсяг коштів, а також допомагає впоратися із проблемами сусіднім з єврозоною країнам.
"ЄЦБ у цей час виконує роль останнього кредитора для всієї європейської фінансової системи, - відзначає старший економіст з європейських ринків Merrill Lynch & Co. Гілльом Меуе. - Його мандат значно розширився".
Хоча рішення ЄЦБ про ставку стосується лише 15 країн єврозони, за відсутності інституту, відповідального за фінансову стабільність 27 країн Європейського союзу, Європейський ЦБ намагається заповнити вакуум, що утворився. За останні три тижні банк надав ЦБ Угорщини кредит у розмірі 5 млрд євро, створив валютні своп-лінії з Данією і Швейцарією, а також збільшив обсяг кредитування банків єврозони до більш ніж $1 трлн.
Економісти очікують, що ЄЦБ продовжить знижувати ставку в спробі підтримати економіку, що скочується до рецесії. Єврокомісія в середу закликала регулювальні органи до прийняття "координованих дій" для підтримки економіки після того, як статистичні дані показали рекордне скорочення ділової активності у виробничому секторі регіону.
Згідно із прогнозом експертів, після зменшення ставки на 0,5 процентного пункту в четвер, Європейський ЦБ знизить її рівень ще на 0,75 процентного пункту в наступні п'ять місяців.
"ЄЦБ занадто добре обізнаний про те, що тривала, глибока рецесія є зараз основною загрозою для економіки єврозони", - відзначає головний економіст з ринків Європи HIS Global Insight у Лондоні Говард Арчер.
Представник ЄЦБ Юрген Старк заявив, що керівництво банку готове використати грошово-кредитну політику, щоб підтримати економіку регіону, що послаблюється.
"Ми готові використати всі інструменти, наявні в нашому розпорядженні, і основним інструментом є грошово-кредитна політика, при цьому уповільнення темпів інфляції дозволяє використовувати його", - заявив Ю.Старк, що також додав, що ситуація з інфляцією "серйозно змінилася".
27 жовтня голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше заявляв, що банк може знову знизити базову процентну ставку на засіданні 6 листопада.
Востаннє ЄЦБ і Банк Англії скоротили ставки 8 жовтня на 0,5 процентного пункту в рамках скоординованих з Федеральною резервною системою (ФРС) США дій. Після цього - 29 жовтня - ФРС знизила ставку ще на 0,5 процентного пункту - до 1% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас