АУБ вважає передчасним скасування мораторію на дострокове закриття депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ вважає передчасним скасування мораторію на дострокове закриття депозитів

1872
Асоціація українських банків (АУБ) вважає передчасним скасування мораторію на дострокове зняття вкладів з депозитних рахунків.
"Позиція Асоціації українських банків із цього приводу є такою: для зупинки дії постанови НБУ №319 у частині скасування положення про дострокове зняття депозитів у країні необхідно ліквідувати причини, які викликали дефіцит довіри між вкладниками, клієнтами і банками, а також між банками", - говориться в заяві АУБ.
За оцінкою АУБ, для скасування мораторію на дострокове зняття депозитів необхідно оздоровити Промінвестбанк, забезпечити ліквідністю всі платоспроможні кредитно-фінансові установи в країні, розробивши національний stand by для українських банків з метою підтримки їхньої ліквідності в кризовий період, а також проводити прозору передбачувану валютну політику і відновити роботу міжбанківського кредитного ринку.
"На якнайшвидше вирішення цих проблем повинні працювати всі: і банки, і НБУ, і уряд, і парламент, і президент...", - відзначається в заяві. Відповідно до поширеного в середу прес-релізу АУБ, під час недавньої зустрічі представників Асоціації з керівництвом Національного банку АУБ представила свої пропозиції щодо стабілізації банківського сектора.
Асоціація, зокрема, вважає необхідним законодавче врегулювання права НБУ на введення мораторію на дострокове зняття депозитів і спрощення процедури збільшення статутних капіталів банків і їхньої реорганізації шляхом злиття та об'єднання.
Для відновлення міжбанківського кредитування АУБ пропонує розглянути можливість надання держгарантій по таких операціях, а також питання конверсії кредитів населенню, наданих в іноземній валюті, у заборгованість у національній валюті. АУБ також підкреслює необхідність збереження рівного доступу для всіх банків, незалежно від розміру їхнього капіталу, до механізмів оперативного рефінансування, удосконалення процедури тендерного рефінансування та розробку попереджувальної системи рефінансування в межах лімітів, установлених для банків з урахуванням ризиків діяльності кожного з них.
АУБ також вважає за доцільне надати банкам право більш гнучкого підходу до питань реструктуризації кредитної заборгованості позичальників.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас